Domov AKTUÁLNE > Šport

V HUMENNOM ZAČALI REKONŠTRUOVAŤ FUTBALOVÝ ŠTADIÓN

Sumou 750–tisíc eur prispeje štát, mesto sa podieľa 40-percentným spolufinancovaním



Rekonštrukcia by mala prebehnúť v niekoľkých etapách



HUMENNÉ - V Humennom bolo  minulý týždeň odovzdané stavenisko futbalového štadióna. Slovenský futbalový zväz na základe zmluvy s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR prispeje na rekonštrukciu humenského štadióna sumou 750–tisíc eur, mesto sa podieľa 40-percentným spolufinancovaním.


Do vyššej futbalovej ligy sa Humenčania zatiaľ nedostali, ale medzi 20-tku miest, ktorým štát prispeje väčšou sumou na rekonštrukciu futbalového štadióna sa im prebojovať podarilo.

Na základe podkladov, ktoré pripravil Slovenský futbalový zväz, schválila vláda SR dotáciu vo výške 4,5 milióna eur ročne po dobu desiatich rokov, teda celkovo 45 miliónov eur, na výstavbu 21 štadiónov po celom Slovensku. Medzi nimi aj nášho, humenského. Rekonštrukcia by mala prebehnúť v niekoľkých etapách. 


Pôvodný stav futbalového stánku v Humennom
Foto : http://www.skfutura.sk/stadion/


"Mesto Humenné chce rekonštrukciou futbalového štadióna dosiahnuť štandard smernice pre súťaže I. a II. futbalovej ligy a klubové súťaže UEFA, čo bolo základným kritériom spracovania projektu celkovej rekonštrukcie," povedal pre TA SR Kamil Kobák z tlačového referátu humenskej radnice. 

Zrekonštruované ligové futbalové štadióny bude potom Slovenský futbalový zväz na dobu 5 – 20 rokov bezodplatne využívať na organizáciu zápasov reprezentačných družstiev SR vo všetkých vekových kategóriách.


Kritériá UEFA pre štadióny kategórie 2
Šatne pre rozhodcov : miestnosť s aspoň jednou sprchou, WC, 5 miest na sedenie, stôl
Umelé osvetlenie (minimálna intenzita osvetlenia): 800 luxov smerom ku stabilným kamerám, 500 luxov k mobilným kamerám
Záložný zdroj energie pre umelé osvetlenie : v prípade výpadku energie musí zabezpečiť aspoň 2/3 príslušných hodnôt intenzity osvetlenia
Parkovacie miesta (minimálny počet VIP parkovacích miest) : 50
Miesta pre divákov: na státie : povolené
Minimálna kapacita na sedenie : 1 500 miest




I. etapa
V I. etape prác by malo prebehnúť búranie betónových oválov nekrytých tribún, vytvorenie parkovacích plôch a oplotenie športového areálu. Prvú etapu obnovy financuje mesto Humenné z vlastných zdrojov. Po verejnom obstarávaní sa z predpokladanej sumy nákladov vo výške 551.744 eur znížila čiastka za realizáciu diela na 498.048,16 eura.

II. etapa
V druhej etape výstavby sa bude riešiť vybúranie existujúcich trávnatých a antukových plôch medzi hracou plochou a tribúnami.

III. etapa
V tretej etape pôjde o výstavbu prevádzkovej budovy s priestormi pre hráčov, funkcionárov či novinárov a výstavbu doplnkových budov, kde sa budú nachádzať pokladne, bufet, hygienické zariadenia či miestnosť prvej pomoci.


Vyhrali Bardejovčania
O zákazku na I. etapu rekonštrukcie futbalového štadióna v Humennom malo uchádzať 9 stavebných firiem, ktoré splnili podmienky tendra. Vyhrala tá, ktorá ponúkla najnižšiu cenu a najkratší čas realizácie, spoločnosť GMT projekt, s.r.o. Bardejov.








FAKTY :
ŠK Futura Humenné hrá aktuálne III. ligu východ
Klub bol založený v roku 1908. Humenné vystupoval pod názvami : FC Chemlon Humenné, HFC Humenné a 1.HFC Humenné. Najlepšie sa mu darilo pod názvom FC Chemlon Humenné. V roku 1996 vyhral slovenský pohár. V roku 1996 hral predkolo a 1. kolo európskej súťaže PVP. Predkolo vyhrali "Chemloňáci" nad albánskym celkom Flamurtari Vlora a prvé kolo hrali s gréckym veľkoklubom AEK Atény. Od roku 2002 mesto Humenné vzalo pod svoju správu humenský futbalový štadión. V roku 2006 sa premenovalo na 1.HFC Humenné a pod takýmto názvom pôsobilo v slovenskej 1.lige (druhá najvyššia súťaž). V dôsledku finančných problémov bol klub v júli 2009 preradený do 2. ligy (tretej najvyššej futbalovej súťaže). V roku 2011 došlo k rapídnym zmenám, klub prevzali noví ľudia a prebehla konsolidácia kádra, čo sa týka  A-tímu i mládeže. Došlo tiež k zmene realizačných tímov jednotlivých družstiev. Novým majiteľom sa stal Michal Paraska a manažérom Martin Friga.  A-tím je účastníkom III. ligy Východ v sezóne 2014/2015.

Klubové mená
1908 – Homonnai Atlétikai Club
1919 - 49 – Humenský atletický klub Humenné (HAC Humenné)
1949 - 53 – SOKOL Československé spojené závody Humenné (Sokol ČSSZ Humenné)
1953 - 60 – Tatran Humenné
1960 - 65 – Chemko Humenné
1965 - 73 – Lokomotíva Chemlon Združené Závody Humenné (LCHZZ)
1973 - 91 – TJ Chemlon Humenné
1991 - 98 – Futbalový Club Chemlon Humenné (FC Chemlon Humenné)
1998 - 2006 – Humenský Futbalový Club Humenné (HFC Humenné)
2006 - 2012 – 1. HFC Humenné
2012 - ... - ŠK Futura Humenné








MiMa
Zdroj : 
skfutura.sk
Foto : MiMa, http://www.skfutura.sk/stadion/, http://m.aktuality.sk/clanok/260520/modernizacia-futbalovych-stadionov-sa-rozbehla/
Verzia pre tlač
17.02.2015



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)