Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Aktuálny 14. ročník medzinárodného plenéra insitných umelcov bude znova v skanzene

Počas celého týždňa budú pred zrakmi návštevníkov skanzenu vytvárať farebné obrazy a drevené plastiky štyria neprofesionálni výtvarníci a šesť rezbárov

Aktuálny 14. ročník medzinárodného plenéra insitných umelcov bude znova v skanzene

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom pozýva milovníkov insitného umenia na prehliadku Expozície ľudovej architektúry a bývania – skanzenu Vihorlatského múzea v Humennom, kde sa od 15. do 20. júla 2018 koná prezentácia tvorby európskych insitných umelcov INSITA 2018.

Aktuálny 14. ročník medzinárodného plenéra insitných umelcov ponúka stretnutie s dielami desiatich insitných umelcov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Cieľom projektu je medzinárodná spolupráca a podpora insitnej tvorby, ktorej jednotlivé artefakty každoročne dopĺňajú zbierkový fond Vihorlatského múzea v Humennom.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V prírodnom prostredí dediny z konca 19. storočia bude prebiehať tajuplný proces zrodu farebných pocitov v originálnych a jedinečných dielach insitných umelcov. Počas celého týždňa budú pred zrakmi návštevníkov skanzenu vytvárať farebné obrazy a drevené plastiky štyria neprofesionálni výtvarníci a šesť rezbárov. Viac než polovica z prihlásených účastníkov plenéra zavíta do skanzenu Vihorlatského múzea prvýkrát.

Vihorlatské múzeum v Humennom s potešením pozýva návštevníkov na nezabudnuteľné stretnutie s insitným
svetom Dušana Antolíka zo Sniny, Františka Huberta z Košíc, Evy Liptákovej z Oľdze, Martina Mešša z Komárova, Adžany Modlitbovej z Pezinka, Petra Mušinského, st. zo Stropkova, Tibora Balatoniho a Istvána Kissa z Egeru, Alexandry Dětinskej z Prahy a Mariana Pažuchu z Noweho Saczu.

Súčasťou podujatia je sprievodná výstava dvoch účastníkov plenéra, rezbárov z maďarského Egeru, Tibora Balatoniho a Istvána Kissa. Vernisáž výstavy sa uskutoční v galerijných priestoroch múzea 15. júla 2018 o 16. hodine. Tvorba obidvoch autorov je vo svete insity známa technickou precíznosťou a detailným spracovaním. Tibora Balotoniho preslávili diela inšpirované barokovým slohom. István Kiss obohatil svet insity unikátnymi
drevenými maskami, známymi ako Búsómaszkák z okolia maďarského Moháča, ktoré boli zahrnuté do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Výstava insitných umelcov potrvá vo Vihorlatskom múzeu v Humennom do 18. augusta 2018.

AUTOR, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom


Verzia pre tlač
04.07.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)