Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Besedovali s Jozefom Banášom o knihe Prebijem sa!

Spisovateľ postavil svoje dielo na faktoch, ktoré sú dokázané a overiteľné

Besedovali s Jozefom Banášom o knihe Prebijem sa!

HUMENNÉ. Po piatich rokoch bol hosťom Vihorlatskej knižnice v Humennom opäť slovenský spisovateľ, dramatik, diplomat a politik Jozef Banáš. Témou besedy v utorok 5.marca bola jeho najnovšia kniha „Prebijem sa!

Štefánik. Muž železnej vôle“. Historický a životopisný román o jednej z najvýznamnejších slovenských osobností má skoro 500 strán. Ako však jej autor prezradil, kniha mala v prvej verzii takmer 750 strán: „Ako spisovateľ, aj ako čitateľ si uvedomujem, že „smrteľná“ hranica je pre čitateľa cca 300 – 350 strán. Preto som prvú verziu skresal, prepracoval a ustálil na tých 470tich stranách.“

Jozef Banáš študoval materiály a pripravoval sa na písanie takmer 3 a pol roka, približne rok trvalo písanie samotné. Text konzultoval s odborníkmi na politiku, letectvo aj astronómiu, radil sa tiež so znalcami Štefánika ale aj s farárkou na Košariskách. Precízna príprava sa odzrkadlila v samotnom románe, v ktorom človek číta pútavý životný príbeh nevšedného muža.

Román samotný je rozdelený na dve časti, v prvej, s podtitulom Mier, sa čitateľ detailne oboznámi s detstvom a mladosťou malého Milanka, s jeho štúdiom na školách, kde musel prekonávať národnostnú nevraživosť, ale aj s jeho snami, medzi ktoré od útlej mladosti patrila túžba dostať sa kuhviezdam. Do zvie sa, aký vzorný žiak bol Milan, k akým hodnotám bol vedený v rodine, ale i to, v akej chudobe žili.

Čitateľsky náročnejšia je druhá časť románu s názvom Vojna. Hoci je v tejto časti zachytená menšia časť Štefánikovho života z hľadiska časového rozpätia, práve v nej sa odohrajú tie najdôležitejšie veci. Prvá svetová vojna, rozpad monarchie, diplomatické misie s cieľom o uznanie nového, ešte sa len črtajúceho štátu, a napokon Štefánikova smrť.

„Tak, ako sa to možno ťažšie čítalo, aj mne sa to ťažšie písalo,“ priznal spisovateľ. „Ide naozaj o veci, ktoré som si niekoľkokrát overoval a potvrdzoval, pretože som sa snažil, aby to bolo historicky čo najvernejšie. Aj keď, uznávam, špecialistom na prvú svetovú vojnu, ktorí sa práve tejto téme venujú celé roky a možno desaťročia, sa nevyrovnám. To však ani nebolo mojím zámerom.“


Spisovateľ postavil svoje dielo na faktoch, ktoré sú dokázané a overiteľné. Invenciu však prejavil spôsobom písania, kedy z generála vytvoril človeka. S jeho slabosťami i bolesťami.

„Študoval som ho, študoval som informácie o ľuďoch, s ktorými sa stretával a s ktorými pracoval, dialógy tak vznikali ako prirodzené vyústenie pováh a charakterov jednotlivých postáv. Ak viete, čo bolo dôležité pre Štefánika, čo pre Masaryka alebo Tolstého, znalosť vecí vás povedie v dialógoch prirodzeným smerom,“ povedal Jozef Banáš. Ako početnému publiku vo Vihorlatskej knižnici prezradil, posledné kapitoly knihy vznikali priamo na Košariskách, čím podľa jeho slov, intenzívnejšie precítil Štefánikovo bytie.

Hlavným cieľom Jozefa Banáša pri písaní tejto knihy bolo spopularizovať Milana Rastislava Štefánika. Pretože všetci vieme, že bol, čo však vieme o ňom naozaj? Spomedzi doterajších vydaných pätnástich kníh bola práve táto pre jeho tvorcu najťažšou. No už krátko po vydaní na Slovensku zarezonovala. Jozef Banáš si vo štvrtok 7.marca na slávnosti svojho vydavateľstva, na Ikariáde, prevzal ocenenie Zlatá kniha, ktorá sa udeľuje autorom za viac ako predaných 15.000 kníh. Jozef Banáš ale neoddychuje. Momentálne pracuje na preklade novely Stefana Zweiga a zbiera životné udalosti, ktoré možno pretaví do ďalšej knihy.

Podujatie sa konalo v rámci Týždňa slovenských knižníc ako súčasť projektu Vihorlatskej knižnice „Keď sa začítame...“ a bolo podporené z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia.

AUTOR, FOTO : Zuzana Švecová, VK


Verzia pre tlač
17.03.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)