Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Čitateľský maratón 2019 má fantastickú bilanciu

Túto možnosť využilo 61 čitateľov a návštevníkov, ktorí spolu prečítali 2 682 strán

Čitateľský maratón 2019 má fantastickú bilanciu

HUMENNÉ. V poradí štvrtý čitateľský maratón, ktorý organizujeme ako súčasť Literárnych večerov v Humennom, bol aj tento rok zaradený do projektu Dni európskeho kultúrneho dedičstva, ktorého témou bolo Umenie a zážitok.

V Creative yoga studiu sme milovníkom kníh poskytli priestor i čas, aby si mohli dopriať chvíľku sami pre seba, ponoriť sa do rozčítaného príbehu a na dobu takú dlhú, ako im to vyhovovalo, a týmto veľmi príjemným spôsobom tak mohli smelo stratiť pojem o čase.

Túto možnosť využilo 61 čitateľov a návštevníkov, ktorí spolu prečítali 2 682 strán! Výrazným spôsobom ovplyvnila štatistiku pani Jana S., ktorá s nami strávila skutočne takmer celý maratón, počas ktorého prečítala 3 knihy, čo spolu vytvorilo 706 strán. Ako sama povedala, je to aj jej osobný rekord.

Štvrtý čitateľský maratón sme ozvláštnili čítaním knihy Muž, ktorý sadil stromy, z ktorej bolo počas každej celej hodiny nahlas prečítaných približne 5 minút.


Súčasťou maratónu bolo taktiež predstavenie projektu Knižné štipendium. Jeho autorkou je Alexandra Harvanová, majiteľka Kníhkupectva Na Korze, ktorá sa rozhodla počas celého roka podporiť jedno dieťa v čítaní takým spôsobom, že ono samo si každý mesiac vyberie knihu, ktorú si chce prečítať a svoje dojmy z nej zhrnie v krátkej recenzii. Tipov na malých čitateľov však prišlo oveľa viac, ako pôvodne čakala. Knižné štipendium preto napokon na celý školský rok 2019/2020 získalo 10 čitateľov vo veku od 7 do 15 rokov.

Podarilo sa to vďaka ľuďom, ktorí taktiež chcú podporiť čítanie u detí a rozhodli sa deťom vybrané knihy zaplatiť. Štedrých mecenášov je 7 (tri deti bude mať pod patronátom kníhkupectvo) a všetci sú rodenými Humenčanmi, hoci niektorí už žijú napríklad v Anglicku alebo v Nemecku. 10 mladých čítajúcich Humenčanov tak počas roka dostane 10 kníh podľa vlastného výberu. Spolu bude darovaných 100 kníh a vznikne 100 detských recenzií, ktoré budú postupne zverejňované na webovej stránke a sociálnych sieťach kníhkupectva.

Štatistika: Čitateľský maratón, marec 2018 - 54 účastníkov, 1807 prečítaných strán.

Čitateľský maratón, september 2018 - 71 účastníkov, 1973 prečítaných strán Čitateľský maratón, marec 2019 - 30 účastníkov, prečítaných 1919 strán

Čitateľský maratón, september 2019 – 61 účastníkov, prečítaných 2682 strán

AUTOR, FOTO : Zuzana Švecová, Alexandra Harvanová Verzia pre tlač
23.09.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)