Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Cyklus metodických seminárov vo Vihorlatskom múzeu pokračuje

Odborná lektorka seminára Mgr. Soňa Pariláková, PhD. oboznámila prítomných s problematikou výberu literárneho textu a dramaturgickej úprave poézie i prózy do podoby vhodnej pre detský i mládežnícky prednes

Cyklus metodických seminárov vo Vihorlatskom múzeu pokračuje

HUMENNÉ. V druhom pokračovaní cyklu metodických seminárov pre učiteľov slovenského jazyka a literatúry sa účastníci na pôde Vihorlatského múzea v Humennom v priestoroch múzejnej učebne venovali problematike umeleckého prednesu na školách.

Odborná lektorka seminára Mgr. Soňa Pariláková, PhD. oboznámila prítomných s problematikou výberu literárneho textu a dramaturgickej úprave poézie i prózy do podoby vhodnej pre detský i mládežnícky prednes. Hovorila o kritériách výberu textu, o dôvodoch úprav textov a o tom, aké sú ich akceptovateľné podoby. Okrajovo sa venovala aj umeleckej kvalite recitovaných textov a ich interpretácii, ktoré s dramaturgiou neoddeliteľne súvisia.

Okrem prezentácie základných princípov a postupov úpravy textu bolo súčasťou seminára aj praktické spoločné tvorenie.

Podujatia na podporu vzdelávania dospelých a detí na školách v rámci všestranného rozvoja umeleckého prednesu sa zúčastnilo sedemnásť učiteliek slovenského jazyka a literatúry a vedúcich dramatických odborov z okresov Humenné, Snina, Medzilaborce a Michalovce. Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Ďalší z cyklu metodických seminárov pripravuje Vihorlatské múzeum v Humennom v septembri tohto roka.



AUTOR : Mgr. Diana Lukáčová, Vihorlatské múzeum v Humennom
FOTO : archív VM




Verzia pre tlač
19.04.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)