Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Dar. Tento vianočný duet Vás dostane!

Humenčanka Lea Daniš venuje vianočný song aj vám



BRATISLAVA. Dve slovenské speváčky ukázali, o čom Vianoce skutočne sú... Andrea Sulovská a Lea Daniš sa osobne stretli len v novembri a o dva týždne už nahrali spoločný duet "Dar".

Vianoce sú za dverami a svetlo sveta v týchto dňoch uzrela nová slovenská vianočná pesnička, ktorú si doslova zamilujete. Slovenský text, romantické piano, rolničky a dva úplne odlišné hlasy sa spojili do hrejivej skladby "Dar".

Autorkou melódie je Andrea, ktorá pieseň zložila pôvodne na gitare aj s časťou textu. Lea si dotvorila svoj part a spoločne sa zhodli, že konečnú produkciu zveria do rúk etablovaného klavíristu Rolanda Kánika zo Sonic Cat Studio. Ten spolupracuje na slovensko-českej scéne s takými menami ako Lucie Bílá, Majk Spirit či Robo Opatovský, postaral sa tiež o produkciu Andreinho debutového singlu "Calling".

Priateľstvo na prvý pohľad
Keď sa mali Lea s Andreou prvýkrát stretnúť v Bratislave, to ešte netušili, že ich zoznamovacia kávička sa pretiahne na 5 hodín. "Pamätám si, ako sme sedeli podvečer na káve a hovorili si príbehy zo života v Anglicku. Po čase nám už aj vyhladlo, tak sme sa presunuli do ďalšieho podniku. A potom ešte trikrát až sme zakotvili pri víne," spomína si s úsmevom Lea na čarovné predvianočné stretnutie. Lea kedysi pôsobila v Londýne ako stážistka a začínajúca modelka, Andrea zasa žila v neďalekom Brightone, obe sú v tomto obdobi na Slovensku, mali sa o čom rozprávať. "A mohli by sme to nazvať aj priateľstvo cez internet na prvý pohľad. Nedávno som totiž začala organizovať pesničkárske večery, tzv. Open Mic a hádajte kto bol prvý človek, ktorý mi napísal na facebook fanstránku? Bola to Lea. Po pár hodinách písania sme sa zhodli, že lepšie bude osobné stretnutie, počas ktorého som navrhla spraviť vianočnú pieseň a ono to vyšlo! A úplne spontánne," prezrádza Andrea.

"Akoby doslova zaúradovalo čaro blížiacich sa Vianoc," dodáva Lea.

Paradoxne, aj keď obe speváčky spievajú najmä v angličtine, v ktorej vydali aj svoje debuty, "Sunshine" (Lea, september, 2016) a "Calling" (Andrea, jún, 2016), spoločný duet sa rozhodli naspievať v rodnom slovenskom jazyku. "Mne osobne to dalo zabrať zaspievať to správne, štylistika aj výslovnosť pri speve je oveľa ťažšia než angličtina. Na druhej strane pri písaní textu som sa cítila slobodnejšie a istejšie," prezrádza Lea. Andrea dodáva: "Úplne súhlasím, písať aj spievať v slovenčine je niekoľkonásobne ťažšie ako v angličtine a oveľa viac si vážim, keď to potom vyjde. Momentálne považujem slovenčinu za veľkú výzvu pre moje budúce piesne."

Dar, dary a darčeky
Keďže pesnička vznikla rovnako spontánne ako bolo aj samotné stretnutie, čas na vymýšľanie a plánovanie nebol ani pri názve. “Pôvodne zamýšĺaný názov Odpúšťame sa mi zdalo príliš teatrálny, vážne, chcelo to niečo hravejšie, no a keďže sme si to dali navzájom jedna druhej aj ako darček pod stromček, bolo rozhodnuté,” prezrádza Lea, ktorá sama na Vianoce takmer žiadne darčeky nekupuje. “Všimla som si, že hmotné dary dávam hlavne vzdialenejším ľuďoam, s blízkymi skôr zdieľam zážitky, som kreatívnejšia, vymýšľam, ako ich ozaj prekvapiť a potešiť,” dodala.

"A presne o tom sú Vianoce a o tom je aj pieseň Dar. O ďakovaní za prítomnosť a čas strávený s našimi najbližšími. Ale samozrejme aj hmotné darčeky niekedy potešia, najmä deti,” uzatvára Andrea.

Pesnička bude čoskoro dostupná na hudobných online platformách ako iTunes, Spotify a ďalších.












Klip k piesni dar nájdete  TU :-)



Kto je Lea Daniš
Lea Daniš je nová tvár hudobnej scény. Spievaniu a písaniu textov sa venuje odmala, kedy začala úspešne objavovať aj divadelné dosky, tanečný parket a nakoniec aj módne mólo. Málokto vie, že si Leu vybral manažment Victoria’s Secret ako dvornú fit-modelku na exotickej Srí Lanke, kde žila. Po skúsenostiach a cestách po Ázii sa vrátila do Európy, aby pokračovala vo svojom sne, zdielať svoje poznanie cez hudbu a spev. Tanečný debut “Sunshine” v holandsko-belgickej produkcii vyšiel v septembri tohto roka, spolupracovalo na ňom prestížne holandské štúdio, ktorému svoju tvorbu zverili aj také hviezdy ako Muse, Franz Ferdinand či Coldplay. Vianočný duet s Andreou je Leinou prvotinou v slovenčine.


Kto je Andrea Sulovská
Andrea Sulovská je slovenská speváčka, skladateľka a muzikoterapeutka. Jej meno si môžete pamätať z Eurovízie z roku 2009, kde sa umiestnila vo finále a v roku 2010 vo štvrťfinále, kde predstavila svoju vlastnú skladbu. Takmer dva roky žila v anglickom Brightone, v ktorom sa zúčastnila súťaže Open Mic UK a úspešne sa umiestnila v Regional Finals. V júni 2016 po jej návrate na Slovensko predstavila svoj ako hovorí motivačný singel "Calling" v spolupráci s Rolandom Kánikom v Sonic Cat Studiu. Nedávno začala
organizovať pesničkárske večery Open Mic Slovakia, vďaka ktorým mohla stretnúť jej kolegyňu - speváčku
Leu Daniš, s ktorou nahrali krásny vianočný duet "Dar".




ZDROJ, FOTO : LEA DANIŠ

Verzia pre tlač
24.12.2016



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)