Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Deti spod Vihorlatu tancovali

V programe boli predvedené tance Ceperka, Krucena a Tancovačka v choreografickom stvárnení doc. Vladimíra Marušina, ArtD. a zemplínske a rusínske piesne Márie Čokynovej z CD, ktoré Bosoročky v tomto roku v spolupráci s Vihorlatským múzeom vydali

Deti spod Vihorlatu tancovali

HUMENNÉ. Dňa 28.novembra 2019 uskutočnila Súkromná základná umelecká škola Kudlovská Humenné a FS Chemlon Humenné v spolupráci s Vihorlatským múzeom výchovný koncert pre žiakov ZŠ Laborecká Humenné.                                                                                                                

Na koncerte účinkovali kolektívy umeleckej školy – staršia a mladšia skupiny detského folklórneho súboru Chemloňáčik, dievčenská spevácka skupina Bosoročky a sólistky speváčky – Tamara Volochová, Ľudmila Kvašná, Nela Mesárošová a Janka Magurová. Konferovali členky detských kolektívov Tamara Volochová a Lucia Kožinová, ktoré si konferenčné texty i samé pripravili.

V programe boli predvedené tance Ceperka, Krucena a Tancovačka v choreografickom stvárnení doc. Vladimíra Marušina, ArtD. a zemplínske a rusínske piesne Márie Čokynovej z CD, ktoré Bosoročky v tomto roku v spolupráci s Vihorlatským múzeom vydali.                                     

Koncert pripravili taneční pedagógovia Anička Marušinová a Bc. Michal Gnip, účinkujúcim hrala ľudová hudba SZUŠ Kudlovská v zložení Vitalina Hotra, Miroslav Dzijak a Miroslav Kerekanič.                                                                                                                                     




Výchovný koncert bol realizovaný v rámci projektu Deti spod Vihorlatu, ktorý bol finančne podporený Fondom na podporu kultúry národnostných menšín a Fondom na podporu umenia. Cieľom projektu bolo začatie prípravy DFS Chemloňáčik na oslavy 40. výročia založenia tohto kolektívu, spracovanie tanečnej a hudobnej rusínskej a zemplínskej kultúry pre talentované deti spod Vihorlatu a ich verejná prezentácia pre žiakov základnej školy.  V rámci daného projektu sme pre naše deti zakúpili kroje a obuv. Ďakujeme!            

V ďalšom období tento vydarený koncert ponúkneme i ďalším školám v Humennom a okolí.



AUTOR, FOTO : Mgr. Miroslav Kerekanič, metodik Vihorlatského múzea v Humennom


Verzia pre tlač
17.12.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)