Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Do Timravinej studničky sa prihlásilo 40 recitátorov

Metodické stretnutia v múzeu sú odrazovým mostíkom pre recitátorov a ich pedagógov. V celoštátnom kole štyria interpreti z regiónu

Do Timravinej studničky sa prihlásilo 40 recitátorov

HUMENNÉ. Pokračovanie múzejných osvetovo-edukačných aktivít Vihorlatského múzea v Humennom v podobe metodických seminárov pre pedagógov a žiakov vyústili do úspešného regionálneho kola súťaže Timravina studnička. Do celoštátneho kola súťaže vysielame v spolupráci so školami v regióne štyroch úspešných recitátorov.

Do tohtoročného regionálneho kola súťaže spoznávania rodnej reči a popularizácie pôvodnej slovenskej tvorby Timravina studnička 2019 sa prihlásilo viac ako 40 recitátorov zo 17 základných a stredných škôl z Humenného, Sniny a Medzilaboriec. Do celoslovenského kola súťaže, ktorá sa koná 15. novembra 2019 v Lučenci, odborná porota odporučila víťazov jednotlivých kategórií. Náš región budú reprezentovať Daniel Kočan (ZŠ s MŠ Koškovce, Humenné, pripravila Mgr. Anna Stirčáková), Sofia Pirochová (ZŠ Dargovských hrdinov, Humenné, pripravila Mgr. Iveta Janíková), Samuel Ivan (ZŠ Komenského, Snina, pripravila Mgr. Ivana Karasová) a Nikoleta Kislánová (SZŠ Humenné, pripravila PaedDr. Gabriela Závadská).

Oproti minulým ročníkom sme zaznamenali viac než dvojnásobný počet účastníkov, čo je preukázateľne zvyšujúci sa záujem o umelecké slovo medzi mladými ľuďmi v našom regióne. Potešujúce je, že pri príprave svojich zverencov, pedagógovia úspešne zúročujú poznatky získané z doterajších metodických seminárov venovaných umeleckému prednesu v múzeu, pedagógovia úspešne zúročujú pri práci s deťmi.

Zatiaľ posledným metodickým stretnutím pedagógov v múzeu, v rámci tretieho ročníka cyklu metodických seminárov pre  pedagógov slovenského jazyka, literatúry a dramatického umenia, bol seminár pod názvom Počúvam aj očami a hovorím celou svojou bytosťou. Stretnutia sa zúčastnilo dvanásť účastníkov z regiónu.  Lektorkou podujatia bola recitátorka, pedagogička a porotkyňa miestnych a celoštátnych recitačných prehliadok Mgr. Soňa Pariláková, PhD. Na metodickom seminári, ktorého cieľom je dlhodobo nielen podporovať umelecký prednes na školách, ale ho aj skvalitňovať a ďalej rozvíjať, sa účastníci venovali ďalším príkladom procesu premeny literárneho textu na jeho zvukovú realizáciu a na umelecký prednes.

Náš región každoročne reprezentujú mladí recitátori na rôznych celoslovenských prehliadkach, a to s vynikajúcimi výsledkami. Sme radi, že vzdelávacie podujatia, ktoré pripravujeme, prinášajú úspechy našim recitátorom, vnútorne ich obohacujú a vnášajú potešenie do duše aj priaznivcom umeleckého prednesu.

AUTOR : Mgr. Katarína Strížová, Vihorlatské múzeum v Humennom
FOTO : archív Vihorlatského múzea v Humennom



Verzia pre tlač
12.11.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)