Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Freemaristi fotosúťaž venovali svojmu mestu k sedemstým narodeninám

Medzi ocenenými v súťaži Ako vidím moje mesto sú skúsení fotografi aj mladí ľudia

Freemaristi fotosúťaž venovali svojmu mestu k sedemstým narodeninám
FOTO : Michal Brincko (Aj takto...)

HUMENNÉ. Chceli poznať, ako vidia Humenné tí, čo milujú fotografovanie. Mládežnícky parlament FreeMar vyhlásil súťaž pre amatérskych fotografov o tom, ako vidia svoje mesto.

Cez objektív sa do zákutí, na ulice, paneláky i ľudí centra horného Zemplína pozrelo celkom 16 autorov, ktorí do súťaže poslali 62 súťažných prác. Dvadsaťsedem z nich je vystavených v priestoroch Vihorlatskej knižnice v Humennom.

V porote sedeli Miroslav Porochnavý, Nikoleta „Nicol Cache“ Pacolová a Matúš Vavrek. Za mládežníkov Tomáš Šudík a Martin Mihaľov.

Predseda Fotoklubu Karpatské obzory Miro Porochnavý priznal, že generačný rozdiel medzi porotcami sa prejavil aj v tom, že každý z nich mal iného favorita. "Mne sa v nich páčil práve ten mladý pohľad, s ktorým prišli najmladší autori," zhodnotil.
"Súťaž amatérskej fotografie bola určená deťom, mládeži a dospelým v troch vekových kategóriách. Mohol sa jej zúčastniť každý tvorca, fotoamatér, občan z okresov Snina, Medzilaborce a Humenné," povedal predseda Mládežníckeho parlamentu FreeMar Tomáš Šudík.
 

FOTO : Adam Tabak


FOTO : Johanna Tilešová


FOTO : František Feigl (Laborec)

Vyhodnotenie :
Diplom a cenu získali

v kategórii do 16 rokov :
Michal Kočan
Adam Tabak
Johanna Tilešová

v kategórii do 21 rokov :
Matúš Mihaľko
Michal Brincko

v kategórii nad 21 rokov :
Andrej Škuba
Peter Kočan
František Feigl


FOTO : Michal Kočan (Mrazivý podvečer)


FOTO : Peter Kočan (Pokánie)


FOTO : Andrej Škuba (Sídlisko v splne)


FOTO : Matúš Mihaľko (Sunset)

O porote : 
Predsedom poroty bol Miroslav Porochnavý. Fotografovaniu sa začal venovať už na Základnej škole ako 12 ročný a stále ho baví a je to jeho koníček.

Najradšej fotí šport, motošport, stolný tenis, volejbal, futbal, hokej aj iné.

Zúčastňuje sa amatérskych fotografických súťaží a dvakrát bol ocenený na fotografickej súťaži AMFO. V roku 2014 na okresnom kole v Humennom a tento rok v okresnom kole vo Vranove nad Topľou.

S priateľmi fotografmi založil pred 3 rokmi fotoklub Karpatské Obzory. Fotoklub má 18 členov a organizuje rôzne workshopy a fotografické výstavy. Fotografie vystavovali v Michalovciach, Prešove, Stropkove a dokonca aj v meste Krosno v Poľsku.

Snažia sa propagovať amatérsku fotografickú tvorbu u mladých ľudí a snažia sa vzbudiť záujem o fotografovanie. Pokúšajú sa vytvoriť krásnu záľubu na celý život.

Ďalším členom poroty je Nikoleta Pacolová, známa pod pseudonymom Nicol Cache. Tento si najprv osvojila pri hudobných spoluprácach, kedy sa venovala ešte hudobnej tvorbe a to spevu, hre na gitare a klavíri. Neskôr sa rozhodla ponechať si ho aj v práci ako fotografka.

Vyštudovala Pedagogickú školu v Prešove a učila tri roky v Bratislave. Počas práce učiteľky v Materskej škole mala viac voľného času, kedy sa mohla zdokonaľovať vo svojej druhej záľube a to fotografovaniu. Po čase si uvedomila, že zamestnanie fotografa by ju v živote viac napĺňalo  a tak dala v práci výpoveď a vrátila sa naspäť do Humenného. Toto rozhodnutie nikdy neoľutovala, bol to pre ňu risk ale živí sa fotografovaním už tretí rok a zákazníkov má zo všetkých kútov Slovenska, čiže často cestuje. Fotografii sa celkovo venuje 5 rokov.

Po prvom roku a pár odfotených svadbách ju potvali na svadobnú výstavu do Hotela Tatra v Bratislave, čo bolo pre ňu dôkazom toho, že to čo má rada, robí asi aj dobre. Zameraná je hlavne na portrétovú fotografiu. Veľmi rada fotí svadby, tehotné ženy a rodinné portréty.

Krajinky si výlučne fotí len na mobil. Páčia sa jej netradičné veci, niečím iné, zaujímavé a presne o to sa snaží povzniesť svoje fotografie. 

Posledným členom z rady aktívnych fotografov je Matúš Vavrek. Fotografovaniu sa venuje štyri roky, fotografovaniu sa venoval už skôr no nevenoval sa mu aktívne. Fotografie ktoré nafotil využíval skôr ako materiály do grafických prác. Časom zistil že jeho fotografie sa páčia ľuďom, fotografie zdieľali mestské profily či organizácie a to ho prinútilo sa fotografovaniu venovať aktívne. Medzi tým sa prihlásil do rôznych súťaží v ktorých sa mu podarilo uspieť.

Fotografuje najmä prírodu a pamiatky na Slovensku. To ho v poslednej dobe dáva najviac do povedomia. Jeho fotografie sa čoraz častejšie nachádzajú v novinách či na internete v rôznych portáloch.



MiMa
FOTO : archív súťaže
Verzia pre tlač
23.05.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)