Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Históriu kaštieľa v Snine odhalí nová kniha

Archivárka Daniela Pellová spracovávala kapitolu kaštieľa v Snine do roku 1918 a historik regionálnych dejín Miro Buraľ odborne spracoval obdobie v rokoch 1918 - 1989

Históriu kaštieľa v Snine odhalí nová kniha

SNINA. "História je učiteľkou života," povedal M.T. Cicero. Nepoznať ju, znamená si ju zopakovať. Takže každá múdra a rozvinutá spoločnosť si ju pamätá, posúva svojim potomkom, ako prameň múdrosti, skúsenosti, no i hrdosti na svojich predkov.

Poohliadnutie sa za históriou kaštieľa v Snine trvalo vyše dvoch rokov. V októbri roku 2015 bola zadaná odborná výskumná práca dvom autorom: archivárke PhDr. Daniele Pellovej, ktorá spracovávala kapitolu kaštieľa v Snine do roku 1918 a historikovi regionálnych dejín Ing. Mirovi Buraľovi, ktorý odborne spracoval obdobie v rokoch 1918 - 1989. Ich ročná práca bola posúdená lektorom a odborným redaktorom

PaedDr. Martinom Molnárom, historikom Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Kalendárium novodobých udalosti "života" kaštieľa spracovala Mgr. Viktória Capová. Zodpovednou redaktorkou knihy je PaedDr. Daniela Kapráľová. V tomto roku sa cieľ vydať knihu o kaštieli v Snine naplnil.

Pripravovaná kniha zahŕňa 700 - ročné obdobie histórie nasmerovanej na kaštieľ a jej majiteľov. Od prvej písomnej zmienky o Snine z roku 1317, ktorá sa nachádza v listine uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou až po súčasnosť.

Jednotlivé kapitoly podávajú vyčerpávajúce informácie o rode Drugetovcov, o majeri a kúrii v Snine, pôvodnom drevenom kaštieli na pahorku Lysa, o rodoch Vandernatovcov, Rollovcov, o významnom majiteľovi kaštieľa, belgickom princovi Filipovi Eugenovi, o posledných šľachtických majiteľoch kaštieľa generálovi Štefanovi Očkajovi, o rode Beňovských, rode Schaumburg - Lippe a Jozefovi Degenfeldovi.

Druhá kapitola rieši obdobie kaštieľa, v ktorom sídlila účastinná spoločnosť Zemplínske lesné hospodárstvo, Štátna ruská meštianska škola, Jedenásťročná stredná škola Snina – Stakčín, Stredné odborné poľnohospodárske učilište a iné subjekty umiestnené v kaštieli. Obsah knihy je zameraný aj na okolie, ako sú hospodárske budovy a park. Záver tvorí obrazová príloha o súčasnosti kaštieľa.


K dnešnému dňu sa finišuje gramatická korektúra a grafická úprava knihy, ktorá citlivo rieši odkaz na históriu cez súčasné trendy v grafike. Grafickým dizajnérom je mladý umelec Samuel Čarnoky z Košíc.

Autor je aktívny grafický dizajnér v obore typografie, dizajne písma a knižnej publikácie. Pôsobí aj ako pedagóg, vyučuje grafický dizajn, písmo a typografiu v Ateliéri vizuálnej komunikácie na Fakulte umení TU v Košiciach. Za tvorbu bol ocenený v Národnej cene za komunikačný dizajn 2016.

Kniha Kaštieľ v Snine bude plnofarebná s poloplátenou tuhou väzbou rozmerov 20 x 25 cm a pozostáva zo sto strán textu a obrazových príloh. Formát je navrhnutý s ohľadom na typ publikácie faktografického charakteru a je prispôsobený funkčným požiadavkám čitateľnosti a estetickým kritériám.

Termín slávnostného uvedenia knihy do života je 18. júna 2017 o 18.00 hodine v kaštieli v Snine. Pri tejto príležitosti bude realizovaný koncert hudobného zoskupenia Lotz Trio, v repertoári ktorého dominuje tvorba W. A. Mozarta a ktoré hrá na kópiách unikátnej sady Lotzových basetových rohov z hradu Krásna Hôrka. Pôjde o hudbu, ktorá zaznievala v šľachtických kruhoch.

Veríme, že rozmerovo neveľká kniha bude bohatá obsahom a krásna svojím dizajnom. Doplní skladačku bielych miest v regionálnej histórii. Vydavateľom pre mesto Snina je tlačiareň Vienala s.r.o. v Košiciach.

Už len veriť, že knihu Kaštieľ v Snine čaká kvalitná a široká cesta k čitateľovi, ktorá poteší milovníkov histórie a krásnych kníh.




AUTOR : DANIELA KAPRÁĽOVÁ, KURÁTORKA KAŠTIEĽA SNINA Verzia pre tlač
03.06.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)