Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Humenské kolektívy pocestujú na medzinárodné festivaly

V Českej republike sa v dňoch 14.-18. augusta 2019 predstaví Folklórny súbor Chemlon Humenné na 65. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Červený Kostelec

Humenské kolektívy pocestujú na medzinárodné festivaly
 
HUMENNÉ. Koncom augusta 2019 sa členovia folklórnych kolektívov pri Súkromnej základnej umeleckej škole Kudlovská Humenné zúčastnia veľkých medzinárodných festivalov v Čechách a v Bulharsku.
 
V Českej republike sa v dňoch 14.-18. augusta 2019 predstaví Folklórny súbor Chemlon Humenné na 65. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Červený Kostelec, kde bude reprezentovať slovenskú a rusínsku kultúru v konkurencii 17 profesionálnych a amatérskych kolektívov. Na festivale sa predstaví 5 umeleckých súborov z Čiech a 12 zo zahraničia - zo Slovenska, Talianska, Srbska, Bulharska, Japonska, Francúzska, Argentíny, Panamy, Veľkonočných ostrovov, Taiwanu a USA.
 
FS Chemlon v zostave i s mužskou speváckou skupinou Hačure a dievčenskou speváckou skupinou Bosoročky sa predstavia so zemplínskymi a rusínskymi spevmi a tancami z regiónu horného Zemplína v choreografii doc. Vladimíra Marušina, ArtD. a hudobnom spracovaní Miroslava Kerekaniča a Jána Saloku. Premiérovo sa na zahraničných pódiách uvedú nové tance – Utopená krása zo zatopenej rusínskej oblasti Starina a Raslavický verbunk. Bonusom určite budú spevácke prezentácie našich spevákov sólistov Ľudovíta Džubáka a Vandy Marinčákovej. Ľudovú hudbu na tomto festivale povedie vynikajúci primáš Štefan Gálik.

V termíne 20.- 27. augusta 2019 sa naše kolektívy rozšírené o Detský folklórny súbor Chemloňáčik zúčastnia medzinárodného folklórneho festivalu Na brehu mora v Aheloy v Bulharsku. Svoje umenie budú prezentovať v konkurencií folklórnych kolektívov z Bulharska, Ukrajiny, Rumunska, Izraela, Turecka a Srbska.
 
ZDROJ, FOTO : Miroslav Kerekanič, odborný pracovník Vihorlatského múzea a umelecký šéf FS Chemlon
Verzia pre tlač
12.08.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)