Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Kráľ pop-artu putuje po Prešovskom kraji

Diela Andyho Warhola vystavuje Šariššká galéria v Prešove

Kráľ pop-artu putuje po Prešovskom kraji

MEDZILABORCE. Diela svetoznámeho umelca Andyho Warhola vyrážajú opäť na turné. Od 7. mája sa ich zastávkou stane Šarišská galéria v Prešove. Jedinečnú výstavu pod názvom Ja pochádzam odnikiaľ pripravilo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach v rámci špeciálneho projektu Warhol tour 2018 – 2021.

Výstava, ktorá nesie v názve výrok Andyho Warhola Ja pochádzam odnikiaľ , je koncepčne zameraná na bližšie poznanie Warhola cez isté artefakty, dokumenty, rané diela umelca, vplyv matky na formovanie jeho umeleckého i filozofického pohľadu na život, umenie a svet.

Zámerom kurátorov projektu Warhol Tour, ktorého súčasťou je aj táto výstava, je pokúsiť sa odpovedať na výrok, ktorým Warhol akoby zámerne tajil svoj pôvod, no na druhej strane provokoval k hľadaniu poznania skutočného pôvodu.

To „odnikiaľ“ je svet, geografická poloha, etnikum, čo s prihliadnutím na historické fakty už znamená „odnikiaľ“. Rodičia prišli z Horného Uhorska, časti Rakúsko - Uhorska, neskôr premenované na Československo, až naposledy na Slovensko, samostatnú štátnu formáciu, kde sa nachádza rodisko jeho rodičov Miková.

Výstava Ja pochádzam odnikiaľ v Šarišskej galérii je pokračovaním dlhodobého projektu Warhol Tour, ktorý realizuje Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Cieľom je predstaviť diela kráľa pop-artu prostredníctvom tematických výstav vo všetkých okresoch Prešovského kraja. Výstava v Prešove sa vo svojej koncepcii zameriava najmä na pôvod Andyho Warhola, predstavuje jeho ranné práce, ale v konfrontácii aj s jeho ikonickými pop-artovými dielami ako Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Goethe až po diela, ktoré vytvoril tesne pred svojou smrťou a súvisia s jeho náboženskou vierou ako Posledná večera, Kríže či Lebky. Súčasťou výstavy bude aj dielo synovca Andyho Warhola Jamesa Warholu a originálna perokresba jeho matky Júlie. Bonusom expozície bude aj zaujímavá paralela s aktuálnymi  Majstrovstvami sveta v hokeji, ktoré v čase trvania výstavy prebiehajú v Bratislave a v Košiciach. Súčasťou expozície bude totiž aj unikátny portrét Wayne Gretzkeho, ktorý podpísal nielen Andy Warhol, ale aj samotná legenda kanadského hokeja.

Jedinečný projekt Warhol tour 2018 – 2021 odštartoval v Levoči. V Prešove sa expozícia svetoznámeho umelca zdrží od 7. mája do 30. júna. Nasledovať budú výstavy v Bardejove a vo Svidníku, v ďalších dvoch rokoch i v zvyšných okresných mestách kraja. Turné diel Andyho Warhola sa koná pod záštitou predsedu PSK Milana Majerského.

O Andy Warholovi:
Andy Warhol sa narodil 6. augusta 1928 v Pittsburghu – človek odnikiaľ, alebo ak chcete, syn rusínskych rodičov pochádzajúcich z dedinky Miková na východnom Slovensku, presadil v umení nový spôsob výpovede výtvarnej myšlienky a vďaka tomu sa stal „superstar“, „kráľom pop-artu“, kultovou figúrou umenia ako aj života 20. storočia. Reportér doby, portrétista spoločnosti, grafik, kresliar, fotograf, filmový tvorca, autor divadelných predstavení a autobiografických spisov, producent a manažér rockovej hudby, vydavateľ časopisu Interview či autor televíznych programov, ale aj vedúca osobnosť legendárnej Factory v srdci New Yorku. Tým všetkým je Andy Warhol, umelec, ktorý si vyskúšal a potvrdil svoj celoživotný koncept predkladania banálnych motívov a výstredných obrazov snobskej a konzumnej spoločnosti bez toho, aby si pokazil povesť osoby jasne dominujúcej v americkej
spoločnosti ako „celebrita“ kultúrnej scény. To z neho urobilo na jednej strane výstredného excentrika a intelektuálneho chytráka, na strane druhej takéto inscenovanie svojich umeleckých zámerov ho nominovalo i do polohy tajuplného človeka, ktorý tento svoj imidž potvrdzoval nespočetnými viaczmyselnými výrokmi o sebe, svojom umení i živote. „Ak chcete o mne všetko vedieť, pozrite sa na povrch mojich obrazov, filmov a moju osobu: to som ja, pod nimi sa už nič neskrýva“.

Po skončení Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu odchádza v roku 1949 do New Yorku, kde si mení svoje meno z pôvodného Andrew Warhola na Andy Warhol. Zamestnáva sa ako grafik pre moderné magazíny Vogue, The New Yorker, Harper ́s Bazaar či pre firmy ako Tiffany, Bonwitt Teller. V tom čase často mení svoje bydlisko a cíti sa veľmi osamelý. Okolo roku 1952 k nemu prichádza jeho matka, s ktorou žije v spoločnej domácnosti do konca jej života v roku 1972. Júlia ako prostá dedinská žena sa nikdy nenaučila hovoriť plynule po anglicky, preto s Andym rozprávala rusínskym jazykom, jazykom ľudí, ktorí pochádzajú „odnikiaľ“.

Andy Warhol prezentuje počiatky nového chápania umeleckého diela, keď povyšuje predmet každodenného života, banálny a bezvýznamný predmet na výtvarnú tému, čím naoko akoby takáto reklama degradovala umelecké dielo a predurčovala ho do kultúrneho či umeleckého obchodu.

Zobrazuje Campbellovu polievku, Coca Colu, hot-dog a dobýja svetové galérie.

A Andy Warhol v kontexte pop-artovej misie pracuje ďalej. Doživotne ho fascinoval Hollywood. V roku 1962 začal tvoriť rozsiahlu sériu portrétov celebrít, vrátane Marilyn Monroe, Elvisa Presleyho a Elizabeth Taylor. V tomto období tiež začal tvoriť sériu malieb "smrti a katastrof" – výjavov elektrických kresiel, samovrážd a autonehôd. V roku 1963 začal produkovať filmy a v priebehu piatich rokov vytvoril také klasiky avantgardnej kinematografie akými sú Spánok (Sleep, 1963), Impérium (Empire, 1964), Bozk (Kiss, 1963–64) a Chelseaské dievčatá (The Chelsea Girls, 1966). Svoju činnosť rozšíril aj do sféry divadla, a to prostredníctvom multimediálnej show s názvom Explodujúca plastická nevyhnutnosť (The Exploding Plastic Inevitable, EPI), v ktorej sa objavila rock–and–rollová kapela The Velvet Underground. EPI prisúdili uznanie za objav halucinogénnej svetelnej show ako zábavného prvku nočných klubov. V roku 1966 Warhol v galérii Lea Castelliho predstavil dielo Tapeta s kravami a strieborné oblaky (Cow Wallpaper and Silver Clouds). Jeho koncepcia tapety ako umenia mala dôležitý význam pri formovaní inštalácie jeho obrazov, keď Andy zapratával prázdny priestor v kontexte filozofie priestoru ako obrazu a obrazu ako priestoru. Neskôr sa vrátil k myšlienke tapety ako umenia a vytvoril tapety Mao (1972), Autoportrét (Self– Portrait, 1978) a Ryby (Fish, 1984).

V roku 1974 začal Warhol pracovať na sérii Časové tobolky (Time Capsules), zbierke kartónových škatúľ, ktoré naplnil predmetmi svojho každodenného života vrátane pošty, fotografií, umenia, oblečenia, svojich zbierok a podobne. Ďalší prejav jeho túžby multiplikovať a hromadiť veci (Warhol bol zrejme ovplyvnený starým rusínskym zvykom uchovávať a nevyhadzovať veci). Pokračoval v produkovaní početných malieb, snímok, fotografií a kresieb: Mao, Dámy a páni (Ladies and Gentlemen), Lebky (Skulls), Kladivo a kosáky (Hammer and Sickles), Tiene (Shadows), Zbrane (Guns), Nože (Knives), Kríže (Crosses), Dolárové znaky (Dollar Signs), Duch doby (Zeitgeist), Kamufláž (Camouflage) a mnoho ďalších, ktoré vyvrcholili v jeho sérii malieb Last Supper (Posledná večera), ktorá bola vystavená v Miláne začiatkom roka 1987.

Warhol zomrel v New Yorku 22. februára 1987 na následky komplikácií po operácii žlčníka. V roku 1988 sa na desaťdňovej aukcii vydražili jeho pozostalosti umenia a starožitností za 20 miliónov dolárov.



AUTOR, FOTO : Martin Cubjak, riaditeľ MMUAW v Medzilaborciach



Verzia pre tlač
10.05.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)