Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Laureátkami festivalu Zo struny na strunu sa stali Chomová, Moskurišinová a Kvašná

Folklóristi spievali Zo struny na strunu

Laureátkami festivalu Zo struny na strunu sa stali Chomová, Moskurišinová a Kvašná

HUMENNÉ. Niekoľko desiatok detských spevákov z hornozemplínskeho regiónu sa v piatok, 13. októbra, predstavilo na jednom pódiu v Mestskom kultúrnom stredisku, v rámci festivalu detských ľudových spevákov Zo struny na strunu.

Festival, ktorý propaguje pôvodnú ľudovú hudbu a kultúru zo zemplínskeho a sotáckeho regiónu, ale aj rusínske a rómske piesne, odspievalo 56 detí zo základných škôl z okresov Humenné, Snina, Vranov nad Topľou a Medzilaborce. Detskí speváci boli na túto súťaž vybraní z regionálnej súťaže, ktorá sa uskutočnila v apríli tohto roku pod názvom Hudobný folklór detí 2017.

Tradične tento festival hodnotila odborná porota, a to predseda poroty Mgr. Milan Rendoš, hudobný redaktor Rádia Regína, PaedDr. Miroslav Kobelák, PhD. za Odbor kultúry PSK a Doc. Vladimír  Marušin, ArtD., vedúci hudobnej katedry Prešovskej univerzity. Zároveň tento koncert nahrávali pracovníci Rádia Regína a odvysielali ho na svojich frekvenciách v relácii Rádia Regina Zahrajte mi takúto.


 

 

Počas koncertu sprevádzala malých spevákov ľudová hudba folklórneho súboru Chemlon pod vedením Miroslava Kerekaniča. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Prešovského samosprávneho kraja a v spolupráci s Vihorlatským múzeom v Humennom, Mestom Humenné a s finančnou podporou Úradu vlády SR v programe Kultúra národnostných menšín 2017.

Všetci účinkujúci boli odmenení darčekmi, ktoré odovzdával zástupca primátorky Ing. arch.  Andrej Semanco, prednosta Okresného úradu v Humennom, Ing. Ondrej Mudry a predseda poroty Mgr. Milan Rendoš. Tohtoročnými laureátkami festivalu Zo struny na strunu sa stali Humenčanky Mirka Chomová zo ZŠ Jána Švermu a Janka Moskurišinová s Ľudkou Kvašnou zo ZŠ Hrnčiarska.

AUTOR, FOTO : Mgr. Michaela Dochánová


Verzia pre tlač
21.10.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)