Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Ľudovít Džubák a spevácka skupina Hačure oslavujú

10. novembra 2019 o 15.00 hod. sa v MsKS Humenné uskutoční koncert výnimočného speváka

Ľudovít Džubák a spevácka skupina Hačure oslavujú

HUMENNÉ. Dňa 10. novembra 2019 o 15.00 hod. sa v MsKS Humenné uskutoční koncert výnimočného speváka Ľudovíta Džubáka a Mužskej speváckej skupiny FS Chemlon Hačure pri príležitosti 20. výročia jej založenia a 40 rokov účinkovania jej sólistu a vedúceho Ľudovíta Džubáka vo Folklórnom súbore Chemlon Humenné.

Ľudo i Hačure sú pre humenský región veľmi významní, nielen ako jeho reprezentanti a vzory pre mladú generáciu spevákov, ale už tiež ako súčasť umeleckej histórie.

Mužská spevácka skupina vznikla v roku 1999 pri Vihorlatskom osvetovom stredisku v Humennom. O začiatku úzko spolupracovala s Folklórnym súborom Chemlon, stala sa jej speváckou zložkou. Spolu s Chemlonom účinkovala takmer v celej Európe, v Egypte a Turecku. Pravidelne sa zúčastňuje postupových speváckych súťaží. Je viacnásobným účastníkom a laureátom celoštátnej súťaže hudobného folklóru v kategórii spevácke skupiny v Banskej Bystrici. Slovensko reprezentovala na podujatiach v Poľsku – Jaroslavľ, Przemyšl, v Čechách – Praha, Němčice nad Hanou, Srbsku – Ruský Kerestur, Chorvátsku – Virovitica, Ukrajine – Perečín, Mukačevo a Francúzsku – Paríž, St. Lary. Spolu s ľudovou hudbou FS Chemlon vydala  5 CD s piesňami z Horného Zemplína. Najvýraznejšou osobnosťou Hačurov je sóĺista a organizačný vedúci  Ľudovít Džubák.

Ľudo Džubák v tomto roku slávi viacero jubileí. Okrem 20-ky s Hačurami ešte svoje 50-té narodeniny a 40 rokov nepretržitého spievania vo FS Chemlon Humenné. Je to výnimočné, takouto vernosťou sa veru nemôže pochváliť hocikto. Je tiež nosným pilierom občianskeho združenia Folklórny súbor Chemlon Humenné, kde pôsobí vo vedení od roku 1999. Má za sebou tisíce vystúpení na Slovensku, stovky v zahraničí a medzi jeho najväčšie úspechy patrí viacnásobná účasť v celoštátnej súťaži hudobného folklóru v kategórii sólo spev, je laureátom festivalov ľudových spevákov Zempľin špiva a Spevy môjho rodu, reprezentoval Slovensko na Dňoch európskej hudby v Aténach v Grécku, na medzinárodných festivaloch v Paríži a Poitiers vo Francúzsku a v Bibione v Taliansku. Spolu s Mikulášom Petrašovským a Miroslavom Čabákom ako trio spievali aj v Ženeve vo Švajčiarsku pre diplomatov OSN. Pred 2 rokmi vydal spolu s ľudovou hudbou FS Chemlon svoje profilové CD  Dolu našim valaľikom, krst ktorého by mal súčasťou pripravovaného koncertu.          

Našich milých jubilantov prídu pozdraviť aj ich priatelia – speváci Mikuláš Petrašovský, Simona Kačmárová, Vanda Marinčáková, dievčenská spevácka skupina Bosoročky a samozrejme sa to nemôže zaobísť bez tanečnej zložky FS Chemlonu a Chemloňáčiku. Nuž a hrať im budú tiež kamaráti z ľudová hudba FS Chemlon pod vedením členky Štátnej filharmónie Košice Vierky Hajdukovej so špeciálnym hosťom – jedným z najlepších cimbalistov Slovenska Mikhailom Zakharijom.

Koncert realizuje Rusínske záujmové združenie v spolupráci s občianskym združením Spojme srdcia pre radosť Stročín, Folklórnym súborom Chemlon Humenné, Maticou slovenskou a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Výťažok z koncertu sa použije na zakúpenie liekov a zdravotných pomôcok pre telesne postihnutých.

Všetkých srdečne pozývame! Máte jedinečnú príležitosť zažiť čosi nezvyčajné, výnimočné a zároveň sa pričiniť o benefíciu pre tých, ktorí ju potrebujú.
                                                                                                                            
AUTOR, FOTO : Miroslav Kerekanič, odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom


Verzia pre tlač
04.11.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)