Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Ľudovít Džubák oslavoval

Na mnohaja i blahaja ľita...

Ľudovít Džubák oslavoval

HUMENNÉ. Dňa 8.6.2019 v Hoteli Merrys Ptičie sa uskutočnila milá udalosť, v kruhu svojich príbuzných a priateľov oslávil svoje 50. narodeniny výnimočný spevák ľudových piesní, vedúci mužskej speváckej skupiny Hačure a člen vedenia Folklórneho súboru Chemlon Humenné Ľudovít Džubák.

Ľudovít Džubák sa narodil 8.6.1969 v Humennom. Základnú školu navštevoval v svojom bydlisku v Ptičí a v Humennom, Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú v Michalovciach. Pracovať začal v roku 1987 v Chemkostave v Humennom, po vojenskej základnej službe v Pohraničnej stráži v Bratislave od roku 1991 až dodnes pracuje vo Východoslovenských energetických závodoch. V roku 1991 sa oženil a spolu s manželkou Adrianou vychovali dve deti Dominiku a Samuela.

K spevu ho inšpirovali jeho rodičia – mamka Regína, ale najmä jeho otec Albert, vtedy spevák mužskej speváckej skupiny FS Chemlon, ktorý ho ako 10 ročného priviedol do menovaného súboru, kde spolu s ním účinkoval v mužskej speváckej zložke. Učaroval mu sólový spev a už od raného detstva sa aktívne zapájal do postupových speváckych súťaží organizovaných osvetovým strediskom v Humennom.

Niekoľko krát sa prebojoval aj do celoštátnych kôl hudobného folklóru v kategórii sólo spev, ale zamiloval si aj podujatie Melódie priateľstva, kde mu učarovali nádherné ruské piesne. Je pravidelným účastníkom a tiež laureátom festivalu ľudových spevákov Zempľin špiva a festivalu rusínskej piesne Spevy môjho rodu. K ľudovej piesni priviedol aj svoje deti, ktoré boli členmi DFS Chemloňáčik a s ktorými sa spolu s dedkom Albertom v Kežmarku stali laureátmi Prešovského kraja v rodinnej speváckej súťaži Spieva celá rodina. Ako spevák sólista sa úspešne predviedol na medzinárodných hudobných festivaloch Dni európskej hudby v Aténach
v Grécku, v Paríži a Poitiers vo Francúzsku, spolu s Mikulášom Petrašovským sa prezentoval v Bibione v Taliansku a trio humenských tenorov Ľudovít Džubák, Mikuláš Petrašovský a Miroslav Čabák spievalo
aj pre diplomatov pri misii OSN v Ženeve vo Švajčiarsku.

Pred 20. rokmi bol so svojim otcom
Albertom zakladateľom mužskej speváckej skupiny Hačure, s ktorou ako jej vedúci sa stal laureátom celoštátnej súťaže hudobného folklóru 2005 ́v Banskej Bystrici v kategórii speváckych skupín. Bol aj pri obnove FS Chemlon a DFS Chemloňáčik. So speváckou skupinou Hačure prezentoval kultúru nášho regiónu v Jaroslavli v Poľsku, Ruskom Keresture v Srbsku, Virovitici v Chorvátsku, Katoviciach v Poľsku, Nemčiciach nad Hanou a Prahe v Čechách, St. Lary, Darney, Paríži vo Francúzsku a v Mukačeve a Perečíne na Ukrajine a v zostave FS Chemlon Humenné ako sólista a člen speváckej skupiny účinkoval v takmer všetkých európskych krajinách, Turecku a Egypte. Zaslúžil sa i o najväčšie úspechy FS Chemlon – v Istanbule v Turecku, kedy sa súbor stal laureátom medzinárodného festivalu, ale najmä pri 4. mieste v diváckej televíznej súťaži na medzinárodnom festivale v Egypte v konkurencii 45 súborov z 35 krajín sveta. V roku 2017 Ľudovít Džubák vydal svoje profilové CD „Dolu našim valaľikom“, podieľal sa na 4 CD speváckej skupiny Hačure “Ej, jak krašňe, prekrašňe”/2003,
zemplínske piesne/, „Hačure II. a ich hostia“ /2007, rusínske piesne/, „Koledy a vinše zo Zemplína“,

„Na zbojníckej svadbe“ /2015/, MG FS Chemlon „Ľudze povedaju“, MG speváckych skupín Dupna z Jasenova, Kudzeľ z Dlhého nad Cirochou a posledným jeho projektom je spoluúčasť na profilovom CD dievčenskej speváckej skupiny Bosoročky „Piesne Márie Čokynovej“.

Okrem toho účinkoval v televíznych reláciách RTVS
– Naše naj, Kapura a TV Markíza – Anderov rebriňák, nahrával pre rozhlasy Patria, Regína i Srbský rozhlas, podieľal sa na nahrávaní videoklipu Mafie Corner „Vipic a žic“, ktorý má k dnešnému dňu viac ako 4 125 486 zhliadnutí. Ľudo Džubák má v tomto roku aj ďalšie jubileá a to 40 rokov účinkovania vo FS Chemlon Humenné a 20 rokov v Hačuroch. K päťdesiatke, ale i ďalším výročiam mu prišli nielen zavinšovať, ale i zaspievať a zatancovať aj jeho súboroví priatelia – členovia tanečnej zložky FS Chemlon a speváckych skupín Hačure a Bosoročky. Nuž milý Ľudo, prajeme Ti všetko naj... – zdravíčka, potešenia z rodiny, úspechov v práci, chuť a inšpiráciu do ďalšej činnosti v našich kolektívoch.

Na mnohaja i blahaja ľita... Nuž a na záver snáď čosi zo života. Po jednom z našich vystúpení sa ma jedna staršia pani spýtala: „A ako sa volá tento vynikajúci spevák? Ľudo Džubák! Aké zvláštne meno, ale spieva božsky!“ Nuž nech ti to božské spievanie a potešenie zo spevu ešte dlho vydrží.

To ti prajú všetci Chemloňáci, Hačure a Bosoročky. Za všetkých priateľov...





AUTOR, FOTO : Miroslav Kerekanič, odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom umelecký šéf FS Chemlon, MSS Hačure a DSS Bosoročky


Verzia pre tlač
13.06.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)