Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Ľudovít Džubák s ľudovou hudbou FS Chemlon Sokolej nahrávali v Rádiu Regína v Košiciach

Rozhlasovú reláciu odvysielajú počas Veľkonočných sviatkov na Rádiu Regína Košice

Ľudovít Džubák s ľudovou hudbou FS Chemlon Sokolej nahrávali v Rádiu Regína v Košiciach

HUMENNÉ. Ľudovít Džubák patrí medzi renomovaných zemplínskych spevákov ľudových piesní. Ako člen a vedúci MSS Hačure, FS Chemlon Humenné, ale aj samostatne ako spevák sólista sa prezentoval na stovkách vystúpení na Slovensku a v zahraničí. Bol pri najväčších úspechoch FS Chemlon na medzinárodných festivaloch v Istanbule v Turecku, v Čechách v Červenom Kostelci, kedy sa súbor stal laureátom medzinárodných festivalov, ako aj v diváckej televíznej súťaži na medzinárodnom festivale v Egypte, kde v konkurencii 45 súborov z 35 krajín sveta súbor obsadil 4. miesto.

Medzi jeho najväčšie úspechy patrí účasť na celoštátnych súťažiach hudobného folklóru v kategórii sólo spev v Považskej Bystrici (1994) a v Košiciach (2007) a tituly laureáta na festivale ľudových spevákov Zempľin špiva a festivale rusínskej piesne Spevy môjho rodu. Samostatne Ľudovít Džubák v zahraničí účinkoval v Bibione a Caorle v Taliansku (1995), na Medzinárodnom festivale Dni európskej hudby v Aténach v Grécku (2003), vo Francúzsku na Festival de Pontoise (2004), v Marseille (2007), v Darney (2013), na Rusínskej zábave v Rijeke v Chorvátsku (2008) a v Ženeve vo Švajčiarsku (2013) na 4. ročníku záhradnej párty pod názvom Slovenský juniáles v Ženeve pre veľvyslancov 160 krajín pri OSN.

V roku 2017 Ľudovít Džubák vydal svoje profilové CD „Dolu našim valaľikom“, podieľal sa na 4 CD speváckej skupiny Hačure “Ej, jak krašňe, prekrašňe”(2003, zemplínske piesne),„Hačure II. a ich hostia“ (2007, rusínske piesne), „Koledy a vinše zo Zemplína“, „Na zbojníckej svadbe“ (2015), MG FS Chemlon „Ľudze povedaju“, MG speváckych skupín Dupna z Jasenova, Kudzeľ z Dlhého nad Cirochou a posledným jeho projektom je spoluúčasť na profilovom CD dievčenskej speváckej skupiny Bosoročky „Piesne Márie Čokynovej“(2019). Okrem toho účinkoval v televíznych reláciách RTVS – Naša naj, Kapura a TV Markíza – Anderov rebriňák a nahrával pre rozhlasy Patria, Regína i národnostné vysielanie Srbského rozhlasu v Novom Sade.





V dôsledku pandémie sa koncertovanie obmedzilo a preto sú všetky ponuky na prezentáciu veľmi zaujímavé, najmä ak prídu z rozhlasu. Po decembrovom nahrávaní vianočných kolied so speváckymi skupinami Hačure a Bosoročky sa Ľudovít Džubák spolu so spevákmi Ľudmilou Kvašnou, Michalom Gnipom a ľudovou hudbou FS Chemlon Humenné Sokolej opäť zišli dňa 18.3.2021 v rozhlasovom štúdiu Rádia Regína v Košiciach pri nahrávaní zemplínskych ľudových piesní pre hudobnú rozhlasovú reláciu.

Ľudovít Džubák naspieval piesne Drobna komaňička, Ňepujdzem do domu, Ňeveľo ja chodzil, Išol Pan, Ach Haňičko, spolu s Michalom Gnipom Kec še prejdzem, Co še červeňeje, Dosc ja še nachodzil, Kačmaročko naša, žiačka SZUŠ Kudlovská Humenné Ľudka Kvašna sa predviedla piesňou Aňi ja tu ňemam a spoločne nahrali pieseň Išľi furmaňi. Niektoré z týchto piesní boli z výskumov Vihorlatského múzea v Humennom v obciach Hrabovec nad Laborcom a z Ptičia a budú aj základom pripravovaného nového CD Ľudovíta Džubáka.

Ľudová hudba Sokolej účinkovala v zostave Vierka Hajduková, Štefan Gálik, Ľuboš Chromý, Mykhaylo Zakhariya a Miroslav Kerekanič, hudobným režisérom bol Mgr. Milan Rendoš, zvukovým majstrom Gabriel Nikházy a ľudové piesne upravil Miroslav Kerekanič.

Rozhlasová relácia bude vysielaná počas Veľkonočných sviatkov na Rádiu Regína Košice.

Všetkých poslucháčov dobrej zemplínskej ľudovej piesne srdečne pozývame.



AUTOR, FOTO : PaedDr. Miroslav Kerekanič, odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom




Verzia pre tlač
25.03.2021



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)