Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Majstri ľudovej umeleckej výroby z východného Slovenska vystavujú v Snine

Sú to výrobcovia, ktorí sa venujú ručnej výrobe z prírodných materiálov tradičnými technikami, no zároveň aj takí, ktorí sa prispôsobili dobe a vyrábajú výrobky vhodné do súčasného bývania

Majstri ľudovej umeleckej výroby z východného Slovenska vystavujú v Snine

SNINA. V piatok 8.6.2018 sa uskutočnilo otvorenie výstavy Majstri ľudovej umeleckej výroby z východného Slovenska. Táto výstava vznikla v spolupráci s Ústredím ľudovej umeleckej výroby /ÚĽUV/ na Slovensku. Výstavu otvorili svojím programom žiaci ľudovej hudby pri ZUŠ v Snine, ktorých pripravili učitelia: Mgr. Nina Birková, Lýdia Valenčíková DiS. art. a Pavol Ľonc DiS. art.

Postupne sa prítomným prihovorili riaditeľ MKOS Dr. Daniel Andráško, kurátorka Sninského kaštieľa Dr. Daniela Kapráľová a za spoluorganizátorov Ing. Júlia Jeleňová - riaditeľka RCR ÚĽUV Košice a Dr. Martin Mešša, kurátor výstavy.

Na výstave sú predstavení deviati nositelia titulu Majster ľudovej umeleckej výroby z východného Slovenska. Sú to výrobcovia, ktorí sa venujú ručnej výrobe z prírodných materiálov tradičnými technikami, no zároveň aj takí, ktorí sa prispôsobili dobe a vyrábajú výrobky vhodné do súčasného bývania. Zámerom výstavy je taktiež oboznámiť návštevníkov s prácou UĽUV-u, podmienkami udeľovania titulu Majster ľudovoumeleckej výroby a držiteľmi doteraz udelených titulov z východného Slovenska.

Výstava je inštalovaná v galerijných priestoroch Sninského kaštieľa do 31.8.2018. Srdečne pozývame!


AUTOR, FOTO : Mgr. Žofia Čopíková, kaštieľ Snina Verzia pre tlač
19.06.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)