Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Mária Cingelová vystavuje svoje Pohľady do neznáma

Vidí nie len tvár a vlasy. Jej vlastná duša sa vnára do duší portrétovaných, rozumie im, vidí ich životy, prežíva ich radosti aj trápenia

Mária Cingelová vystavuje svoje Pohľady do neznáma

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom sprístupňuje od 18. mája 2017 širokej verejnosti výstavu portrétov Márie Cingelovej. Autorka pochádza z obce Ulič v okrese Snina.

Maľovaniu sa venuje od detstva, svoj talent formovala pod vedením akademického maliara Ivana Chapčáka.

Bohaté skúsenosti nadobudla autorka na početných maliarskych plenéroch a výstavách doma a v zahraničí.

V súčasnosti žije a pracuje v Taliansku vo Florencii, kde absolvovala štúdium maľby realistického portrétu na súkromnej škole maliarky Andrei Sole Costa. Spolupracuje s významnou talianskou portrétistkou Ersiliou Leonini. Je členkou umeleckej galérie Simultanea Spazzi D´Arte Florencia.

V tvorbe Márie Cingelovej prevládajú portréty a krajiny. Kresby, olejomaľby, ako aj neopakovateľné diela suchým pastelom na kartóne a dreve sú jedinečné štýlom, farebnosťou a vyjadrením hĺbky pocitov portrétovaných.



Autorka je známa svojím citlivým ponorom do duše tých, ktorých maľuje. Vidí nie len tvár a vlasy... jej vlastná duša sa vnára do duší portrétovaných – rozumie im, vidí ich životy, prežíva ich radosti aj trápenia.

Cingelovej diela sú preto neopakovateľné a jedinečné. Také výnimočné, akými sme my všetci výnimoční so svojimi túžbami, snami radosťami, smútkami i nádejami.

Výstava vyše tridsiatich diel Márie Cingelovej potrvá vo výstavných priestoroch Vihorlatského múzea v Humennom do 31. júla 2017.


AUTOR : Mgr. JANA FEDIČOVÁ, Vihorlatské múzeum v Humennom
FOTO : MiMa
Verzia pre tlač
28.05.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)