Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Na počesť Márie Čokynovej vydali CD-čko

Na CD pod názvom Piesne Márie Čokynovej sú nahrané najkrajšie a najobľúbenejšie piesne tejto výnimočnej rusínskej speváčky

Na počesť Márie Čokynovej vydali CD-čko

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom v minulom týždni s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín vydalo CD pod názvom Piesne Márie Čokynovej, na ktorom sú nahrané najkrajšie a najobľúbenejšie piesne tejto výnimočnej rusínskej speváčky, ktoré na jej počesť naspievali jej priatelia z Folklórneho súboru Chemlon Humenné a Súkromnej umeleckej školy Kudlovská Humenné – členovia speváckych skupín Bosoročky, Hačure a ich sólisti - Ľudovít Džubák, Vanda Marinčáková, Lívia Husťáková, Daniela Kerekaničová, Tamara Volochová, Viktória Kováčová a Veronika Andiľová, pre ktorých bola veľkým speváckym, ale aj ľudským vzorom.

Mária Čokynová (1947-2010) z Uble patrila a ešte i po svojej smrti stále patrí k najvýraznejším a doteraz neprekonaným osobnostiam rusínskeho spevu na Slovensku. Spev nikdy neštudovala, ale rusínsku ľudovú kultúru nasávala v rázovitom prostredí obce Ubľa pri poľných prácach, počas rodinných a dedinských sviatkov a účasťou na náboženskom živote obce. Jej prvou „učiteľkou“ a veľkým vzorom bola stará mamka Helena Palivodová a neskôr členky speváckej a zvykoslovnej skupiny Ubľanka v Ubli, v ktorej pôsobila a istý čas ju aj viedla.

Jej obrovský hlasový fond, neprekonateľné štýlové prevedenie, prirodzená muzikalita, spevácka inteligencia a interpretačná kreativita ju priviedli k spolupráci s vedúcim ľudovej hudby Folklórneho súboru Chemlon Humenné Miroslavom Kerekaničom, ale i s hudobnými redaktormi Slovenského rozhlasu v Košiciach Františkom Slavkovským a Milanom Rendošom.

Výsledkom boli mnohé rozhlasové nahrávky a nakoniec aj účinkovanie s Anderom z Košíc a ľudovou hudbou FS Chemlon Humenné v humorno-hudobnej televíznej relácii televízie Markíza Anderov rebriňák. Bola speváckym zjavom, ktorý obohacoval dušu poslucháčov na mnohých festivaloch a hudobných podujatiach na Slovensku a v zahraničí.

Nebála sa ani umeleckej konfrontácie a pravidelne sa zúčastňovala postupových speváckych súťaží. Bola laureátkou viacerých speváckych podujatí - festivalu zemplínskych ľudových spevákov Zempľin špiva, festivalu rusínskej ľudovej piesne Spevy môjho rodu, ale jej najväčším úspechom bol titul laureáta celoslovenskej súťaže hudobného folklóru v kategórii sólo-duo spev v Banskej Bystrici. Jej piesne znejú vo viacerých projektoch Folklórneho súboru Chemlon Humenné – v tancoch z ubľanskej a uličskej doliny, speváckych blokoch, ale i na CD mužskej speváckej skupiny -„Hačure II.“, „Na zbojníckej svadbe“, „Ruthenyka“, na profilovom CD Ľudovíta Džubáka „Dolu našim valaľikom“ a dokonca v minulom roku jej piesne na svoje CD nahrali členovia krajanského súboru Nadejě v Paríži vo Francúzsku.

Mala rada deti, najmä tie, ktoré radi spievajú. Sama osobne pripravovala ubľanských detských spevákov na postupové spevácke súťaže a na detské časti festivalov Spevy môjho rodu a Zempľin špiva. Preto by ju potešilo, že jej piesne sa naučili a na CD naspievali mladé speváčky zo SZUŠ Kudlovská Humenné Vanda Marinčáková, Tamara Volochová, Miroslava Chomová, Janka Magurová, Ľudmila Kvašná, Lucia Kožinová, Nina Adameková, Soňa Kličová, Ema Švigarová a Nela Mesárošová.

CD Piesne Márie Čokynovej sa symbolicky začína a končí jej a ňou naspievanými piesňami z archívu FS Chemlon. Hudobný podklad na CD nahrali hudobníci ľudovej hudby FS Chemlon pod vedením primášky Mgr. art. Vierky Hajdukovej, výber, úprava piesní a hlasová príprava Miroslav Kerekanič, zvuková réžia Sergej Dolgoš, hudobná réžia Miroslav Kerekanič a Miroslav Dzijak.

CD Piesne Márie Čokynovej bolo oficiálne uvedené dňa 28.marca 2019 na koncerte v rámci XXVII. ročníka medzinárodnej súťažno – prezentačnej výstavy Karpatská kraslica vo Vihorlatskom múzeu v Humennom, kde si ho môžete aj zakúpiť.

V roku 2020 uplynie 10 rokov od smrti Márie Čokynovej. Tento projekt je jedným z viacerých projektov Vihorlatského múzea v Humennom, Folklórneho súboru Chemlon Humenné a Súkromnej umeleckej školy Kudlovská Humenné k zachovaniu pôvodnej rusínskej, ale i zemplínskej kultúry, v tomto prípade ubľanskej pesničky, ale zároveň aj pripomenutím si skutočnej celebrity rusínskej i zemplínskej kultúry Márie Čokynovej, speváčky celoslovenského významu a poďakovaním sa jej za to, že vôbec bola, že sme mali možnosť sa s ňou stretávať, počúvať a učiť sa z jej spevu, poďakovaním za naše umelecké, ale i ľudské obohatenie. „Maŕko, ďakujeme!!!“

ZDROJ : Miroslav KEREKANIČ, VM
FOTO : archív



Verzia pre tlač
12.04.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)