Domov AKTUÁLNE > Kultúra

NERV pozýva...

NERV pozýva...

POP A KNIT
Vlna trochu inak, farebnejšie, tvárnejšie, nápaditejšie – takto vníma prírodný, v našich končinách na ručné práce obľúbený materiál Humenčanka Silvia Varčová. Kombináciou slovenského folklóru či tradičných škótskych vzorov s modernou farebnosťou a invenčnými kombináciámi vytvára tašky, šály, odevy, ktoré sú hotovou pastvou pre oči. Jej práce, ktoré oslovili aj princa Charlesa, je možné vidieť od piatku 22. novembra v priestoroch NERV platformy na Laboreckej ulici.

“Počas štúdia textilného dizajnu na univerzite som nadobudla skutočné potešenie z vytvárania pletenín a textílií, ako aj v rozšírení si vedomostí o prírodných priadzach a trendoch. Inšpirovaním sa v tradičnej kultúre, či už slovenským folklórom alebo škótskym dedičtvom, som sa rozhodla preskúmať spôsob, akým si pletený odev želá byť niečím viac, ako každodenným šatstvom, ako sa rozvinúť do niečoho bujnejšieho, spletitejšieho a krásnejšieho,” povedala o tom, čo výstava Pop a Knit prinesie, autorka.

Silvia Varčová vyštudovala textilný dizajn na Scottish Bordrs Campus, Hariot Watt University. Vďaka prvenstvu v študentskej súťaži stážovala v spoločnosti zaoberajúcej sa výrobou tradičných škótskych golfových odevov so 135-ročnou tradíciou. Meniť textilné materiály na odevy začala v 12 rokoch, jej vášeň pre pleteniny sa odzrkadľuje v snahe dodať pletenému dizajnu “sochársku”, trojrozmernú krásu.

Vernisáž výstavy farebných kúskov z jej dielne je o 18.00 hod.

ZIMNÁ VÝMENNÁ BURZA OBLEČENIA A HRAČIEK A EKOLOGICKÉ VIANOCE
Máte doma oblečenie, ktoré s výmenou zimného šatníka za letný síce putujú domcnosťou hore – dolu, no do ulíc sa už nejaký ten čas nedostalo? Takzvané “stálice”, ktoré už nenosíte, no je vám ľúto ich len tak vyhodiť? A čo tak vymeniť ich?

Zimný swap v priestoroch NERV platformy v sobotu od 10.00 hod. vám to umožní. Vymieňať sa bude “dospelácke” i detské oblečenie, a tiež hračky.

Keďže výmena je jedným z princípov zodpovedného, ekologického životného štýlu blízkeho myšlienke Zero waste, súčasťou zimnej výmennej burzy šatsvta je prednáška EKOLOGICKÉ VIANOCE. Dozviete sa na nej tipy a triky, ako prežit sviatky nielen vo vianočnom, ale aj "zelenšom" duchu. Od upratovania po stromček, môžete s lektorkami Ivetou Sninskou a Sandrou Palenčárovou hľadať zdravšie a k prostrediu priateľskejsie alternatívy Vianoc. Začiatok prednášky je o 13.00 hod.

ZDROJ, FOTO : NERV


Verzia pre tlač
20.11.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)