Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Netradične s hudbou a zborovým spevom

Projekt bol zameraný na účinkovanie speváckeho zboru TapTýda z Loučnej nad Desnou v horno-zemplínskom regióne.

Netradične s hudbou a zborovým spevom

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom v spolupráci s Maticou slovenskou, MO ROS v Humennom, mestom Humenné, obcami Ulič a Loučná nad Desnou, Súkromnou základnou umeleckou školou Kudlovská v Humennom a Pravoslávnou cirkevnou obcou v Humennom uskutočnili v dňoch 5. - 8. septembra 2019 projekt Netradične s hudbou a zborovým spevom zameraný na účinkovanie speváckeho zboru TapTýda z Loučnej nad Desnou v horno-zemplínskom regióne.

Jednotlivé aktivity projektu sa realizovali pod záštitou primátora mesta Humenné PhDr. Ing. Miloša Merička, starostu obce Ulič Jána Holinku a s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Mesta Humenné.

Spevácky zbor TapTýda patrí do originálneho Detského zborového štúdia Loučňáček pri ZŠ a MŠ Loučná nad Desnou, ktoré tohto roku oslávi svoje 30. narodeniny. Pozostáva zo 4 speváckych zborov: 1/ Beruška – zbor detí z materskej školy, vedie ho Věra Zouharová, 2/ Klubíčko – deti I.– IV. triedy ZŠ, zbormajstrami sú Věra a Petr Lukášovi, 3/ Loučňáček – deti V.– IX. triedy ZŠ, zbor vedú Hana Svatoňová a Petr Lukáš a 4/ TapTýda – „deti do 999 rokov“, ktorý pozostáva z bývalých odchovancov pod vedením zbormajstra Petra Lukáša.

Zaujímavosťou je, že škola je v obci, ktorá má 1556 obyvateľov, v škole sa v minulom roku učilo 117 detí, z toho 62 žiakov spievalo v zboroch a celkovo má zborové štúdio viac ako 110 členov. Vedenie zborového štúdia má svoju špecifickú filozofiu, nejde tradičnou zborovou cestou. Hudbou sa predovšetkým bavia a do zborov nerobia žiadny výber. Ktokoľvek môže kedykoľvek prísť a začať pracovať, takisto môže kedykoľvek činnosť ukončiť.

Spolupracujú s mnohými českými zbormi – napr. Motýli Šumperk, DSS Ostrava–Jih, Permoník Karviná a dostávajú pozvania nielen na zaujímavé festivaly a koncerty, ale aj ponuky ku spolupráci s rôznymi skupinami a orchestrami – napr. s Dychovým orchestrom Zábřeh, Old Time Jazz Band, Schola Cantharel z francúzskeho Lablachére, apod.

Ich koncertný program sa začal 6.9.2019 doobeda v Humennom v MsKS Humenné a to dvoma výchovnými koncertmi pre základné školy. Predstavili sa progresívnym a veľmi atraktívnym programom, v ktorom zazneli
ľudové slovenské, rusínske a české piesne, klasické, džezové skladby, ale aj populárne piesne a hudba z filmov a to - V dobré sborové náladě (Joseph Copeland Garland), Amazing grace (traditional), Benedictus, Agnus Dei (Bob Chilcott), Nebe na Zemi (Jaroslav Ježek, W + V), Páni kluci (Alena Loudová), Nobili spetattori (Adriano Banchieri), Da pacem Domine (Melchior Franck), O Fortuna (Karl Orff), Černé oči jděte spát, Sviť mis ́ačku, Mila moja, Spomaľ (Peha), Skyfall (Adele) a Život proudí v nás (Elton John). Spievali a capella, za sprievodu klavíra a akordeónu (Mgr. Petr Lukáš), ale aj rokovej kapely v zložení - basgitara Jakub Dratva, gitara Jiří Mánek, klávesy Petr Lukáš a na bicích nástrojoch sa vystriedali Anna Lukášová, Štěpánka Pupíková a Jakub Vyskočil. Koncerty uvádzal zbormajster Petr Lukáš, speváci predviedli vynikajúce výkony a zbor zaujal. Deti zo ZŠ Laborecká, Hrnčiarska a Dargovských hrdinov nádherne komunikovali a... nechcelo sa im z výchovných koncertov ani odísť. Spevácky zbor odmenili dlhotrvajúcimi potleskmi.

Na ďalšie vystúpenie si TapTýda spolu s členmi FS Chemlon „vyšľapla“ a to doslova. Pri príprave projektu bol im ponúknutý zájazd do Užhorodu, welness na Zemplínskej Šírave, ale oni si vybrali turistiku a to najťažšiu turistickú trasu, ktorá v našom regióne je. A tak sme sa s nimi v sobotu 7.9.2019 dostali na vrch Kremenec, ktorý je na hranici Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Pešia túra z Novej Sedlice bola čarokrásna, ako z rozprávky, fyzicky veľmi náročná, ale keď nám už dochádzali sily, odrazu deti z Loučňáčku začali spievať a tak nám starším dodali energiu na dokončenie výstupu.

Naša výprava na Kremenec symbolicky pripomenula 100. výročie vstupu Rusínov do novo vzniknutého Československého štátu v roku 1919. Nášho programu venovaného tejto udalosti sa ako diváci zúčastnili i turisti zo slovenskej, poľskej strany a dokonca ukrajinskí pohraničníci. Spoločne sme zaspievali a capella slovenskú, českú a rusínsku hymnu, rusínsku pieseň Sviť misjačku, slovenskú Kyčera a českú Černé oči. Keďže čas pokročil, ponáhľali sme sa do Uliča, kde sme mali dohodnuté stretnutie s uličskými občanmi. Omeškali sme sa, ale tí, ktorí nás počkali, mali nezabudnuteľné spevácke zážitky pri vatre v oddychovej zóne pri futbalovom ihrisku. Po úvodnej prezentácii TapTýdy sa účinkujúci premiešali s divákmi a spievalo sa na objednávku vďačných divákov– české, slovenské, ale i rusínske piesne. Rozohnal nás dážď. A bolo načase, lebo večer čakal ešte spoločný nácvik na nedeľňajšie účinkovanie v Pravoslávnom chráme sv. Cyrila a Metoda v Humennom.

Dňa 8.9.2019 sa doobeda TapTýda zúčastnila svätej liturgie už vo vyššie uvedenom pravoslávnom chráme a na záver zaspievala zborové skladby Da pacem Domine, Jubilate Deo, Agnus Dei, Aleluja a spolu s členmi FS Chemlon Humenné a účastníkmi bohoslužby rusínsku vianočnú pieseň Spi Issuse spi. S ňou sa viaže pekná historka.

Prezentovali sa s ňou deti DFS Chemloňáčik Humenné a speváckej skupiny Bosoročky na medzinárodnom detskom speváckom festivale Loučenecká vločka v Loučnej nad Desnou v roku 2017. Koleda sa organizátorom festivalu tak zapáčila, že nakoniec bola záverečnou piesňou podujatia, ktorú spievalo cez 500 detských spevákov.



Záver pobytu speváckeho zboru TapTýda tvorila ich prezentácia na 12. ročníku Festivalu národnostnej vzájomnosti, ktorého sa zúčastnili aj spevácke skupiny Košarovčanka z Košaroviec, Prameň z Pčoliného, Kamienčanka a Podvihorlatské žienky z Kamienky, Bosoročky, Hačure, trio Zornica z Humenného a speváci sólisti – Magdaléna Vrzaňová z Kamienky, Ľudovít Džubák z Ptičia, Lukáš Kvašný a Mirka Chomová z Humenného. Spevácky zbor vystúpil na záver programu a v jeho podaní odzneli skladby V dobré sborové náladě (J. Garland), Windey Yahoo – Cherokees, Jani Mamma – Jamaica, Heaven is a wonderfull place, (Wolfgang Koperski), Spomaľ (Peha), Nebe na Zemi (Jaroslav Ježek, W+V) a Život proudí v nás (Elton John). Humenský región bol známy svojou výnimočnou zborovou tradíciou. Bol... Výnimočný systém, kedy učitelia z bývalého humenského okresu spievali v Speváckom zbore humenských učiteľov a následne sa venovali detským speváckym zborom na školách sa rozpadol.

Pozvaním speváckeho zboru Taptýda, ktorý pracuje pri obecnej ZŠ v Loučnej nad Desnou, sme chceli ponúknuť návod na vznik speváckych systémov pri humenských základných školách. Preto boli v projekte dôležité sprievodné podujatia ako zborová tvorivá dielňa pre žiakov ZŠ a ZUŠ a odborný seminár pre vedúcich a dirigentov speváckych zborov, ktoré sa konali v piatok v poobedňajších hodinách. Zúčastnili sa ich deti a učitelia zo ZŠ Laborecká, Dargovských hrdinov, Pugačevova a Kudlovská a SZUŠ Kudlovská. Lektorom tvorivých dielní bol Mgr. Peter Lukáš a účastníkom vysvetlil svoju zborovú filozofiu, svoje prístupy ku nácviku a vedeniu speváckeho zboru, ktoré následne účastníkom i prakticky predviedol v priestoroch koncertnej sály Vihorlatského múzea v Humennom. Zároveň ponúkol učiteľom svoje služby, zborový notový materiál, svoje kontakty a možnosť vzdelávania sa na školiacich zborových podujatiach v Čechách.

Skončili sa nádherné dni s výnimočným speváckym zborom TapTýda z Loučnej nad Desnou, ktorí sa hudbou a spevom bavia. Priniesli nám novú ľudskú i hudobnú filozofiu, nové prístupy, ponúkli nové možnosti, zanechali nám veľa hudobných emócii a spravili nám život krajším. Ďakujeme! Zároveň celému ich zborovému systému, ktorý v tomto roku oslávi svoje 30. narodeniny prajeme veľa radosti zo spievania, tvorivej umeleckej inšpirácie, veľa vďačných divákov, pochopenia v rodinách, ale i u vedenia obce a nech vám tá nádherná hudobná emócia a schopnosť tú emóciu odovzdať i divákom a poslucháčom vydrží.





AUTOR, FOTO : Mgr. Miroslav Kerekanič, odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom



Verzia pre tlač
23.09.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)