Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Nový múzejný projekt Príbeh umenia je súčasťou online ponuky

Príbeh umenia sprístupňuje Vihorlatské múzeum v Humennom a mediálny partner podujatia internetové rádio Rádio Paráda symbolicky počas Svetového dňa umenia

Nový múzejný projekt Príbeh umenia je súčasťou online ponuky

HUMENNÉ. Nový múzejný projekt Príbeh umenia je súčasťou online ponuky Vihorlatského múzea v Humennom období, keď je múzeum, podobne ako ďalšie kultúrne inštitúcie, z dôvodu zamedzenia šírenia ochorenia COVID-19 pre verejnosť zatvorené. Ponuka je určená staršej mládeži, študentom a dospelým so záujmom o spoznávanie regionálnej histórie a kultúrne dianie vo svojom okolí.

Príbeh umenia sprístupňuje Vihorlatské múzeum v Humennom a mediálny partner podujatia internetové rádio Rádio Paráda symbolicky počas Svetového dňa umenia (15. apríl), ktorý pripadá na deň narodenia talianskeho všestranného umelca Leonarda daVinciho (1452 – 1519), autora slávnej MonaLízy a Poslednej večere. Našim cieľomje poukázať na umenie v širších spoločenských súvislostiach, priblížiť umenie v múzejných expozíciách, na výstavných plochách múzea, v kaštieľskych komnatách a v celom priestore regiónu horného Zemplína a ponúknuť svojim priaznivcom priestor k  štúdiu, bádaniu, sebaprezentácii i oddychu.

Zábavnou formou predstavujemevýtvarné klasické a insitné umenie v širokej palete výtvarných druhov a žánrov, prejavy ľudového hudobného a speváckehoumenia i dramatické umenie, ktorých prvky sa prelínajú ľudským životom a sú neoddeliteľnou súčasťou vývoja celej spoločnosti. V cykle príbehov o umeleckých dielach pozývame verejnosť k dialógu o podstate umenia – o význame a potrebnosti umenia, o slobode umeleckého prejavu,  jeho podpore a rozvoji, o  celospoločenskom význame umenia a (ne)vysvetliteľnej energii umenia v konkrétnych životných situáciách jednotlivca.  Pre názornosť vyberáme diela i  autorov  zo vzácnej obrazovej a umeleckej zbierky umelecko-historického fondu Vihorlatského múzea v Humennom od 17. po 20 storočie, dielaz galerijného fondu múzea s odkazom  regionálnych autorov, ako aj ukážky ľudového umenia etnografickéhofondu. Na pozadí historických udalostí priblížime, čím boli umelecké diela  pre ich autorov a majiteľov, kto boli ich múzy, ako a prečo vznikli,s akým posolstvom sa k nám prihovárajú a čo všetko sa z nich  môže súčasník dozvedieť.

Širokú verejnosť pozývame precítiť, vidieť a počuť umenie na webových stránkach Vihorlatského múzea a na rozhlasových vlnách internetového Rádia Paráda. Príbeh umenia, ako spoločný projekt múzea a rádia je o umení spoznávať, učiť sa a porozumieť svetu okolo seba.Verejnosti sa na www.muzeumhumenne.sk a www.radioparada.sk prihovoríme novými zadaniami a vyhodnotením vždy v 15. a posledný deň nového mesiaca. Aprílové zadanie čerpá z tvorby a posolstva dvoch umelcov z regiónu –  akademickej maliarky Oľgy Buhajovej  a  profesora, akademického maliara Stanislava Stankociho.

ZDROJ, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom, marketing


Verzia pre tlač
21.04.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)