Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Otvorili výstavu Jána Voreka

Bol maliar izieb, obrazov a kostolov

Otvorili výstavu Jána Voreka

SNINA. V utorok 18.12.2018 sa v Sninskom kaštieli uskutočnilo posledné otvorenie výstavy v roku 2018.

Tá je zrealizovaná vrámci cyklu Osobnosti výtvarného života v Snine a je venovaná Jánovi Vorekovi. Ján Vorek / 1924 - 2001 / - bol maliar izieb, obrazov a kostolov. Konzervátor, reštaurátor, zberateľ historických a umeleckých artefaktov, ochranca kultúrnych pamiatok, výtvarník s dušou umelca, ktorý vždy aktívne reagoval na kultúrne dianie v Snine.

V programe vernisáže vystúpili učitelia zo ZUŠ v Snine - Martin Rusnák DiS.art a Mgr. Nina Birková so skladbami Zaleť sokol biely vták a Zahučali hory, ktoré boli obľúbené piesne p. Voreka. Svojím krásnym prednesom poviedky Ľ. Feldeka O rybe Rebeke nám priblížila dušu umelca Alžbetka Piňková, žiačka ZUŠ v Humennom a víťazka celoslovenskej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

Prítomným sa okrem riaditeľa MKOS PhDr. Daniela Andráška a kurátorky výstavy a kaštieľa PaedDr. Daniely Kapráľovej prihovorila aj dcéra p. Voreka Eva Androvičová, ktorá prečítala životopis otca Jána Voreka.

Výstava je nainštalovaná v galerijnej časti Sninského kaštieľa. V troch miestnostiach sa nachádzajú maľby p. Voreka, fotografie a spomienky najbližšej rodiny, ale aj rôzne vyznamenania či osobná korešpondencia. Výstava je sprístupnená do 18.2.2019. Srdečne pozývame!



AUTOR, FOTO : Mgr. Žofia Čopíková, MSKS Snina



Verzia pre tlač
23.12.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)