Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Piesne Márie Čokynovej z Uble zneli v skanzene Vihorlatského múzea v Humennom

V programe, ktorý pripravili jej priatelia a obdivovatelia sa predstavili jednotlivé zložky FS Chemlon Humenné, ktoré pracujú pri SZUŠ Kudlovská Humenné a SCVČ Ruthenia a Trio Zornica

Piesne Márie Čokynovej z Uble zneli v skanzene Vihorlatského múzea v Humennom

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom v spolupráci s Rusínskou obrodou na Slovensku, Miestnou organizáciou ROS v Humennom a Súkromnou základnou umeleckou školou Kudlovská Humenné uskutočnili dňa 2. augusta 2020 v skanzene Vihorlatského múzea v Humennom koncert venovaný legendárnej rusínskej speváčke Márii Čokynovej z Uble, ktorým si pripomenuli 10. výročie jej úmrtia. V programe, ktorý pripravili jej priatelia a obdivovatelia sa predstavili jednotlivé zložky FS Chemlon Humenné, ktoré pracujú pri SZUŠ Kudlovská Humenné a SCVČ Ruthenia a Trio Zornica.

Program uviedla dievčenská spevácka skupina piesňou Šov do ľisa Ubľančan, ktorá sa v prvej časti programu predviedla aj speváckymi blokmi Oj, prjadu, ja prjadu a Divča neodaj sa. Tanečníci sa prezentovali tancami doc. Vladimíra Marušina ArtD. Chto lipše, Fogášami, Karičkami, Pod nohy hraj! a záverečným Fľaškovým tancom. Emotívne boli sólové spevy členiek Bosoročiek, z ktorých je každá aj vynikajúca sólistka. Zaspievali najobľúbenejšie piesne Márie Čokynovej - Nedam sa ty nedam (Tamara Volochová a Mirka Chomová), Posadylam čerešeňku (Lucia Kožinová), Pryjdy, pryjdy (Mirka Chomová), Hvarjať ľude (Ľudmila Kvašná), Tuľko tu parobku (Janka Magurová) a Nemav ďaky nemav (Vanda Marinčáková). Mladé dievčatá vystriedalo ženské spevácke trio Zornica s Michalom Sijkom a Mužská spevácka skupina Hačure so svojim sólistom Ľudovítom Džubákom. V ich podaní si diváci vypočuli ubľanské spevácke bloky V širum poľu a Pijácke piesne. Čerešničkou na torte bolo duo Vanda Marinčáková a Ľudovít Džubák piesňou Bolyť ňa holovka.

Účinkujúcich sprevádzala ľudová hudba FS Chemlon Humenné vedená primáškou Vierkou Hajdukovou, v zložení Vitalina Hotra, Michal Hajduk a Ľuboš Chromý. Tanečníkov pripravili manželia Marušinovi a Michal Gnip, spevákov Miroslav Kerekanič, hudobná réžia Miroslav Dzijak a Michal Gnip, dramaturgia, scenár a hudobné úpravy Miroslav Kerekanič a programom sprevádzal Ľudovít Džubák. Koncert bol realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Mesta Humenné. Organizátorov podujatia potešilo pekné počasie, ale i hojná účasť divákov, ktorí si program užívali. Prišli folkloristi, rusínski aktivisti, široká verejnosť, medzi ktorými boli aj deti nebohej pani Čokynovej. Tento koncert pre veľký záujem budeme určite opakovať.

Pani Mária Čokynová spev nikdy neštudovala, ale rusínsku ľudovú kultúru nasávala v rázovitom prostredí obce Ubľa pri poľných prácach, počas rodinných a dedinských sviatkov a účasťou na náboženskom živote obce. Jej prvou „učiteľkou“ a veľkým vzorom bola stará mamka Helena Palivodová a neskôr členky speváckej a zvykoslovnej skupiny Ubľanka v Ubli, v ktorej pôsobila a istý čas ju aj viedla.

Prelomovým okamihom bola jej účasť na 1. ročníku festivalu rusínskej ľudovej piesne Spevy môjho rodu.

Stala sa laureátkou tohto festivalu a tu sa začala jej spolupráca s ľudovou hudbou FS Chemlon a redaktorom hudobného vysielania Slovenského rozhlasu v Košiciach Františkom Slavkovským.

Výsledkom boli mnohé rozhlasové nahrávky a nakoniec aj účinkovanie s Anderom z Košíc a ľudovou hudbou FS Chemlon Humenné v humorno-hudobnej televíznej relácii televízie Markíza Anderov rebriňák. Nebála sa umeleckej konfrontácie a pravidelne sa zúčastňovala postupových speváckych súťaží. Bola laureátkou viacerých speváckych podujatí - festivalu zemplínskych ľudových spevákov Zempľin špiva, festivalu rusínskej ľudovej piesne Spevy môjho rodu, ale jej najväčším úspechom bol titul laureáta celoslovenskej súťaže hudobného folklóru v kategórii sólo-duo spev v Banskej Bystrici. Jej piesne znejú vo viacerých projektoch Folklórneho súboru Chemlon Humenné – v tancoch v choreografickom spracovaní doc. Vladimíra Marušina, ArtD. , ale i na CD mužskej speváckej skupiny -„Hačure II.“, „Na zbojníckej svadbe“, „Ruthenyka“, na profilovom CD Ľudovíta Džubáka „Dolu našim valaľikom“ a dokonca v minulom roku jej piesne na svoje CD použili členovia krajanského súboru Nadejě v Paríži vo Francúzsku a dievčenská spevácka SZUŠ Kudlovská Humenné Bosoročky nahrala CD Piesne Márie Čokynovej.

Význam pani Čokynovej spočíva v tom, že v dobe násilnej ukrajinizácie rusínskej kultúry a nánosu ukrajinských piesní do folklórneho i spoločenského života Rusínov a už aj Slovákov, ktorý sa bohužiaľ deje aj v súčasnosti, dokázala zachovať stovky originálnych autentických rusínskych piesní, čím vytvorila piesňovú základňu tzv. pujďáckej rusínskej kultúry. Jej piesne, zvukové, ale i videozáznamy, sú zdrojom štúdia a inšpirácie pre súčasných, ale aj budúcich tvorcov a spracovateľov rusínskej kultúry.



AUTOR, FOTO : Mgr. Miroslav Kerekanič, odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom




Verzia pre tlač
18.08.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)