Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pokračujú v obnove Izby uhorských kráľov

Pôvodná podoba obrazov ožíva v ateliéri akad. maliara Ľubomíra Cápa v Prešove

Pokračujú v obnove Izby uhorských kráľov

HUMENNÉ. Reštaurovanie unikátnej výzdoby v Izbe uhorských kráľov vo Vihorlatskom múzeu v Humennom pokračuje v tomto roku aj vďaka finančnému príspevku na reštaurovanie časti obrazov a textov na východnej stene miestnosti z grantovej schémy Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, v rámci programu Obnovme si svoj dom.

Izba uhorských kráľov je súčasťou umeleckohistorickej expozície kaštieľa − sídla Vihorlatského múzea v Humennom. Historický kaštieľ je od svojho vzniku dominantou Humenného a patrí medzi významné stavby toho typu na Slovensku. Pôvodne renesančná stavba nadobudla v 18. storočí novú veľkolepú podobu vďaka vtedajším majiteľom – rodine Csáky. V tom čase vlastnil rod Csákyovcov okrem Humenného na východe aj trebišovské panstvo. Csákyovci sa veľkoryso pustili do úpravy interiérov kaštieľa, súčasťou ktorej bola aj bohatá výmaľba. Tak vznikla koncepcia Izby uhorských kráľov.

Plochou neveľká miestnosť na prízemí južnej strany kaštieľa má všetky steny a strop pokryté maľbou. Výzdobu tvorí galéria uhorských panovníkov začínajúca Štefanom I. a končiaca Máriou Teréziou. Podobizne panovníkov boli na stenách vytvorené v kruhových a oválnych medailónoch. Portréty kráľov majú podobu búst alebo plakiet. Každý z nich je označený menom panovníka, poradím v línii vládnutia a časovým vymedzením jeho vlády.

Autorom výzdoby je pravdepodobne Martin Johann Schmidt (1718 – 1801) z rakúskeho Kremsu. V priebehu prác zmenil autor plánovaný postup výzdoby kvôli nekvalitnej omietke.

Ako náhradné riešenie zvolil možnosť vytvoriť obrazy na plátne. Tak vznikla séria obrazov na plátne (15 veľkých obrazov a 15 malých medailónov) doplnených  textami na dreve.

V čase svojho vzniku slúžila miestnosť s nástennou galériou uhorských kráľov (spolu s ďalšími miestnosťami s iluzívnymi nástennými maľbami) ako prezentačné priestory a malé rodinné múzeum. Dnes sa nástenná výzdoba Izby uhorských kráľov s ucelenou galériou uhorských panovníkov (aj s ďalšími maľovanými miestnosťami kaštieľa) radí k  najzachovalejším ukážkam neskorobarokovej interiérovej výzdoby na Slovensku. Od roku 1816 sa tieto priestory stali súčasťou bežne používaných miestností, o čom svedčia aj dobové fotografie.


Reštaurátorské práce v Izbe uhorských kráľov prebiehajú od roku 2011. V roku 2018 získalo Vihorlatské múzeum finančný príspevok na reštaurovanie časti obrazov a textov z východnej steny z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom. Pôvodná podoba obrazov ožíva v ateliéri akad. maliara Ľubomíra Cápa v Prešove.

Ide síce o maľby na plátne, sú však realizované technikou secco (na suchý podklad) a tým je aj ich reštaurovanie náročnejšie. Prvým krokom reštaurátorských prác bola výroba nových podrámov, nažehlenie obrazov na nové plátno a napnutie plátna na podrámy. Potom nasledovalo odstránenie depozitov špiny, prachu a rôznych premalieb z povrchu malieb, fixovanie spráškovatenej farebnej vrstvy, upevnenie uvoľnených častí podkladu a farebnej vrstvy. Na tieto činnosti postupne nadväzuje vytmelenie poškodených častí podkladu, výtvarné scelenie poškodených častí farebnej vrstvy a záverečná fixáž.


 

AUTOR, FOTO : PhDr. Ivana Strakošová, Vihorlatské múzeum v Humennom




Verzia pre tlač
22.11.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)