Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pozvánka : Agroart záhrady

Príbeh umenia vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Pozvánka : Agroart záhrady

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom v rámci projektu objektového vyučovania v múzeu pripravilo v múzejných priestoroch galerijného oddelenia vzdelávacie podujatie zamerané na výtvarné umenie. Témou vzdelávacieho programu pre žiakov je stretnutie s umeleckým dielom v štýle agroartu a jeho tvorcom Mgr. Art. Petrom Králikom.

Podujatie pod názvom Peter Králik - Agroart záhrady sa uskutoční 21. januára 2019 so začiatkom o 10.30 hodine v galerijných priestoroch a špecializovanej učebni Vihorlatského múzea v Humennom. Základom doplnkovej výuky v múzeu je poskytnúť bezprostredný kontakt detí s výtvarným umením. Prostredníctvom radu animácií usilujeme o vytvorenie zážitku a kontaktu s originálnym výtvarným dielom i jeho autorom, ktoré pomôžu deťom k pochopeniu umenia i rozvíjaniu vlastného výtvarného prejavu. V nepodslednom rade je našim cieľom, predstaviť školám a rodičom múzeum ako miesto vzdelávania, poučenia a centra, kde je možné spoločne prežívať výtvarné umenie.

Harmonogram podujatia ponúka komentovanú prehliadku rovnomennej výstavy spojenú s diskusiou a tvorivým workshopom. V rámci prehliadky výstavy a diskusie s autorom diel ponúkame žiakom priestor k nadobúdaniu skúseností s výtvarným umením ako jedným z univerzálnych dorozumievacích prostriedkov. Žiaci majú možnosť porozumieť zaujímavým formám umeleckého vyjadrovania agroartu, ktorý v sebe spája umenie a agrikultúru. Tvorivé dielne s autorom sú zacielené na tvorbu vlastného umeleckého prejavu, pri ktorom si deti vyskúšajú netradičné formy a proces vzniku vzniku agroartových diel.

Lektor podujatia Mgr. Art. Peter Králik je absolventom Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach (odbor kameňosochárstvo) a Fakulty Umení Technickej univerzity Košice (Ateliér slobodnej kreativity 3D, Katedra výtvarných umení a intermédií).

V súčasnosti pôsobí ako galerista, výtvarník a pedagóg. Umelecky sa prezentuje najmä prostredníctvom agroartu, ktorý vychádza z výtvarného štýlu landart. Autor absolvoval vyše desať samostatných výstav, zúčastnil sa na takmer tridsiatich spoločných výstavných projektoch a vyše dvadsiatich výtvarných workshopoch na Slovensku a v zahraničí. Je zakladateľom kultúrneho centra Subterén v Michalovciach a spoluzakladateľom skupiny Strana železných, ktorá je autorovou výrazovou platformou reflektujúcou umelecký pohľad na zásahy do prírodnej krajiny, v rámci takzvaných agroprocesov. Pôsobí ako riaditeľ Základnej umeleckej školy v Strážskom, kde vyučuje vo výtvarnom odbore.



AUTOR, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom, marketing


Verzia pre tlač
18.01.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)