Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pozvánka : Amerikánsky dom na Zemplíne

Zachytené dejiny východniarov zapísané do kamenných priečelí domov okolo nás

Pozvánka : Amerikánsky dom na Zemplíne

HUMENNÉ. Panelová fotografická výstava Amerikánsky dom na Zemplíne predstavuje prostredníctvom prezentovanej architektúry z obdobia prvej tretiny dvadsiateho storočia individuálny staviteľský smer obytných domov na východnom Slovensku, známy ako fenomén amerikánskych domov. Výstava je verejnosti prístupná na nádvorí renesančného kaštieľa Vihorlatského múzea v Humennom od 7. septembra do 31. októbra 2018.

Jednotlivé fotografické zábery zachytávajú uchované prvky ľudového staviteľstva, v ktorých sa zrkadlí vplyv nových materiálov, technológií a  umeleckých smerov po návrate prvej vlny zámorskej emigrácie zemplínskeho obyvateľstva. Na roľníckych usadlostiach Amerikánov sa tak objavujú nové farebné a tvarové secesné kombinácie s exotickými štylizovanými motívmi art deca. Zachované amerikánske domy ako architektonický fenomén, sa dnes zároveň stávajú bohatým historickým pramenným materiálom o živote Amerikánov na Zemplíne.

Putovnú výstavu pripravilo Zemplínske múzeum v Michalovciach v spolupráci s Východoslovenským združením VALAL v Petrikovciach, Krajským pamiatkovým úradom v Košiciach, Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove a Vihorlatským múzeom v Humennom pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
AUTOR : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom



Verzia pre tlač
29.08.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)