Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pozvánka : Deň múzeí v Humennom rozozvučia basetové rohy

Koncert sa uskutoční v priestoroch renesančného kaštieľa v Humennom so začiatkom o 13.00 hod.

Pozvánka : Deň múzeí v Humennom rozozvučia basetové rohy

HUMENNÉ. Slávnostné otvorenie Medzinárodného dňa múzeí 2018 vo Vihorlatskom múzeu v Humennom dňa 20. mája 2018 umocní koncert dobovej hudby v podaní hudobnej formácie Lotz Trio. Koncert sa uskutoční v priestoroch renesančného kaštieľa v Humennom so začiatkom o 13.00 hod. v kaštieľskej komnate, ktorá kedysi slúžila ako spoločenská miestnosť a tančiareň (v súčasnosti sobášna sieň).

Hudobné zoskupenie Lotz trio (Róbert Šebesta − basetový roh I, Ronald Šebesta − basetový roh II, Igor Františák − basetový roh III) prezentuje dobovú hudbu na kópiách unikátnej sady historických Lotzových basetových rohov z hradu Krásna hôrka. Po slávnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746 - 1792) nesie zoskupenie aj svoje pomenovanie.

Basetový roh je predstaviteľom hudby kaštieľskych sídiel obdobia veľkolepej hudby W. A. Mozarta. Ide o hudobný nástroj podobný klarinetu s hlbším registrom. V Európe basetové rohy vyrába iba niekoľko zručných dielní. Na ich výrobu sa používa krušpánové a ebenového drevo, slonová kosť a mosadz.

Počas koncertu v Humennom sa Lotz trio predstaví výberom z diel Juraja Družeckého a Wolfganga Amadea Mozarta a dobovými úpravami skladieb z opery W. A. Mozarta Čarovná flauta. (Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia).




AUTOR : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom



Verzia pre tlač
17.05.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)