Domov AKTUÁLNE > Kultúra

POZVÁNKA : Deň tradičných remesiel vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

25. septembra 2017 v čase od 9.00 do 14.00 hodiny v areáli Expozície ľudovej architektúry a bývania (skanzenu) Vihorlatského múzea v Humennom

POZVÁNKA : Deň tradičných remesiel vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom pozýva žiakov základných škôl dňa 25. septembra 2017 v čase od 9.00 do 14.00 hodiny do areálu Expozície ľudovej architektúry a bývania (skanzenu) Vihorlatského múzea v Humennom na celodenné zážitkové podujatie pod názvom Deň tradičných remesiel.
 
Našim cieľom je zoznámiť školskú mládež s tradičnými remeslami regiónu ako významnej súčasti kultúrneho dedičstva, povzbudiť úctu k ľudskej tvorivej činnosti, podporiť detské zručnosti a podnietiť záujem o tradičné  remeslá a ich využitie v súčasnosti.
Súčasťou Dňa tradičných remesiel v areáli skanzenu budú ukážky remesiel a praktická výuka tradičnej výroby v spolupráci s miestnymi remeselníkmi.

Žiaci sa počas prehliadky areálu skanzenu zoznámia s jednotlivými zaniknutými i pretrvávajúcimi remeslami regiónu a predmetmi tradičnej remeselnej výroby. Majú možnosť zapojiť sa do remeselných činností pri tkaní na krosienkach, vyskúšať si techniky pri výrobe varešiek a korýtok a vstúpiť do sveta umeleckého i remeselného rezbárstva.
 
Výchovno-vzdelávacie podujatie v autentickom prostredí skanzenu formou praktických remeselných činností nadväzuje na školské osnovy dejepisu, výtvarnej a praktickej výchovy žiakov základných škôl. Rozvíja tvorivé a estetické prejavy žiakov a v neposlednom rade vytvára záujem o svoj región a hodnoty v ňom vytvorené.

Podujatie je súčasťou objektového vyučovania v múzeu ako pokročilej formy múzejného vzdelávania školskej mládeže, založeného na kombinácií aktívneho učenia a osobného porozumenia.
 
Základom objektového vyučovania je sprístupnenie zbierkových predmetov a objasňovanie informácií spojených s múzejnými predmetmi v kontexte s historickými súvislosťami.
 
Prítomná aura pravosti a jedinečnosti exponátov tak napomáha k rozvoju predstavivosti, kritickému hodnoteniu, zhromažďovaniu a spracovávaniu informácií ako súčasti modernej školskej výuky.

Prosíme jednotlivé školské kolektívy o nahlásenie účasti do 21. 9. 2017 na etnograf@muzeumhumenne.sk, tel. čísle 057 775 2240. Kontaktná osoba Mgr. Jozef FUNDÁK. Vstupné pre jedného žiaka je 1,50 eura (vstupenky budú zlosovateľné). Informácie o podujatí na www.muzeumhumenne.sk.


AUTOR : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom
FOTO : MiMa
Verzia pre tlač
19.09.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)