Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pozvánka : Francúzski herci odohrajú hru v slovenčine

Jedinečný divadelný súbor Tamèrantong v DAD v Prešove

Pozvánka : Francúzski herci odohrajú hru v slovenčine

PREŠOV. Výnimočnú umeleckú expedíciu sľubuje divadelný súbor Tamerotong! z francúzskeho Saint - Denis. V rámci svojho turné po Slovensku v piatok 20. apríla vystúpi aj v Prešove v Divadle Alexandra Duchnoviča. Vyše 20 hercov odohrá dojímavú, rebelantskú poviedku z ciest a kočovania pod názvom Cigánka Lorda Stanleyho. Zaujímavosťou je, že predstavenie naštudovali protagonisti z Francúzska v slovenskom jazyku.
 
Divadelná spoločnosť Tamerantong! je vo Francúzsku mimoriadne populárna. Už 25 rokov pracuje s mládežou v Paríži a zakladá súbory, ktoré združujú deti a tínedžerov zo všetkých sociálnych a kultúrnych vrstiev, ako aj dospelých profesionálnych hercov. Svojou tvorbou sa vracia k tradičným rozprávkam a legendám, do ktorých vnáša aktuálnosť súčasných problémov.
 
Také je aj predstavenie La Tsigane de Lord Stanley – Cigánka Lorda Stanleyho, ktoré putuje po Francúzsku už päť rokov a ktoré videlo úctyhodných 13 tisíc divákov. Príbeh je inšpirovaný dojímavou ľúbostnou legendou z Provance a poukazuje na postoje našej spoločnosti voči cudzincom a odlišným ľuďom. Poetické predstavenie v bujarej réžii s prvkami komiksu a rock´n´rollu sľubuje zábavu a pestré takmer surrealistické dobrodružstvo pre rôznorodé publikum, od 5 do 97 rokov.
 
Turné po Slovensku sa zrodilo zo stretnutia Divadla Tamerantong! a Kesaj Čavé, hudobno-tanečnou skupinou mladých Rómov z východoslovenských osád. Teatrálne turné na spôsob Emira Kusturicu je sympatické v tom, že všetky vystúpenia na Slovensku si francúzski herci naštudovali v slovenčine.
 
Divadelná spoločnosť odohrá v Divadle Alexandra Duchnoviča Prešove tento piatok 20. apríla dve predstavenia, o 10.00 hodine pre študentov stredných škôl a o 18.00 h pre verejnosť.
 
Partnermi výnimočného umeleckého počinu sú okrem Francúzskeho inštitútu v Bratislave, Slovenského inštitútu v Paríži, veľvyslanectva Francúzskej republiky a ďalších podporovateľov i Prešovský samosprávny kraj.
 
AUTOR, FOTO : Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK
Verzia pre tlač
18.04.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)