Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pozvánka : Galaprogram Zo života ... Ľeľije

V sobotu 21. apríla 2018 o 16.00 hod. v divadelnej sále MsKS v Trebišove

Pozvánka : Galaprogram Zo života ... Ľeľije

TREBIŠOV. Folklórny súbor Ľeľija, pôsobiaci v meste Trebišov, pripravuje kultúrno-spoločenský galaprogram pre všetkých milovníkov ľudových piesní a tradícií. Vystúpenie plné tancov, hudby, spevu, ale i amatérskych divadelných scénok priamo na javisku si obyvatelia Trebišova budú môcť pozrieť v sobotu 21. apríla 2018 o 16.00 h v divadelnej sále MsKS.

Od začiatku programu sa umelecký prejav folkloristov spája do príbehu. Viacerých. Na pódiu sa stretnú mladé dievky s o niečo staršími, už vydatými, ženami a vedú rozhovor v zemplínskom nárečí.

„Jednotlivé vystúpenia súčasných i bývalých tanečníkov sú popretkávané humornými dialógmi, v ktorých sú účinkujúce folkloristky satiricko-panovačné, posmešné, až to zavŕšia nakazujúcimi výrazmi. V rozdieloch však vidia aj niečo, čo ich spája“, priblížila niečo z obsahu podujatia hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.  A tak sa tie mladšie ochotne učia od životom skúsenejších ženičiek. Dokážu sa spolu i pekne zabaviť. Na ich veľkú radosť, prichádzajú k nim švárni mládenci, ktorí sa chcú zabaviť tesne pred ich rukovaním. I na vojnu sa poberú, odlúčenie, smútok i clivotu zažijú, ale o to šťastnejší sa vracajú. 

A opäť ich to ťahá k dievčatám. Tie ich už netrpezlivo čakajú. ... komuže to svadba sa strojí? A bude! Tradičná ľudová zábava so svadobnými motívmi, tancami a zvykmi južného Zemplína.

Slávnostný galaprogram Zo života ... Ľeľije je venovaný bývalým i súčasným členom folklórneho súboru Ľeľija, pozvaným hosťom a širokej verejnosti pri príležitosti jubilejného 10. výročia vzniku zoskupenia.
 
Vstupné: dobrovoľné.

ZDROJ : Mgr. Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta


Verzia pre tlač
19.04.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)