Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pozvánka : Kovačické návraty

Mnoho návštevníkov priamo navštívia tzv. „kovačickú školu“ insitného umenia a odnesú si so sebou kus životného optimizmu


SNINA. Mestské kultúrne a osvetové stredisko – sninský kaštieľ každoročne ponúka v rámci projektu Návraty výstavy ľudového a insitného umenia, ktoré sa prezentujú v kaštieli prakticky od jeho otvorenia.

Odprezentovala sa tu socha, maľba, užité ľudové umenie, remeslá a tradície.

V tejto tematike pokračujeme tento rok výstavou Kovačické návraty. Pavel Povolný – Juhás /Padina/ a Ján Žolnaj /Kovačica/ návštevníkov vtiahnu do insitného umenia, ktoré je známe spontánnosťou, bohatou imagináciou a vďaka tomu si tieto diela ľahko získajú pozornosť chtivého obecenstva. Dedinka Kovačica, kde žije slovenská menšina, je považovaná za akúsi mekku insity v Srbsku. Mnoho návštevníkov priamo navštívia tzv. „kovačickú školu“ insitného umenia a odnesú si so sebou kus životného optimizmu.

Pavel Podolný Juhás /*1946/ – roľník, rozprávač, ilustrátor, maliar, spisovateľ. Svoj voľný čas celý život venoval umeniu, až kým sa z jeho koníčka nestalo jeho povolanie. Pavel je umelec s citlivým vnímaním sveta vôkol seba.

Svoje sny pretavil na plátno a spomienky z detstva na umenie. Vo svojich dielach využíva symboliku, ktorá vychádza z roľníckych tradícií. Na výstave sa stretneme s témami vinobrania, vinných pivníc a vinárstva.

Ján Žolnaj /*1953/ - maliarstvu sa venuje vyše 40 rokov. Obrazy vystavuje na mnohých spoločenských podujatiach doma i v zahraničí. Z techník využíva najmä olejomaľbu. Od roku 2008 je členom Galérie insitného umenia v Kovačici. Autor svoju príslušnosť k Slovensku vyjadruje prostredníctvom silných emócií k národným tradíciám a zvykom. Témy veselíc, svadieb, jarných prác na poli, oberanie jabĺk, žatvy, sánkovačiek...v jeho dielach vytvárajú
veselú etnografickú obrazáreň.

Výstava Kovačické návraty je inštalovaná v Hobbygalerke kaštieľa v Snine v termíne 19. 3. – 24. 4. 2019.



ZDROJ : Mgr. Žofia Čopíková, Mestské kultúrne a osvetové stredisko – kaštieľ Snina


Verzia pre tlač
18.03.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)