Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Pozvánka : Pocta Starinčanom a Vladimírovi Marušinovi

Folklórny súbor Chemlon a SZUŠ Kudlovská Humenné uskutočnia v MsKS Humenné podujatie Pocta Starinčanom, na ktorom sa spoja 2 významné výročia – 30. výročie uvedenia do prevádzky vodného diela Starina a 60. výročie narodenia významného slovenského a rusínskeho choreografa a tanečného pedagóga doc. Vladimíra Marušina, ArtD.

Pozvánka : Pocta Starinčanom a Vladimírovi Marušinovi

HUMENNÉ. Dňa 20. októbra 2019 Folklórny súbor Chemlon a SZUŠ Kudlovská Humenné uskutočnia v MsKS Humenné podujatie Pocta Starinčanom, na ktorom sa spoja 2 významné výročia – 30. výročie uvedenia do prevádzky vodného diela Starina a 60. výročie narodenia významného slovenského a rusínskeho choreografa a tanečného pedagóga doc. Vladimíra Marušina, ArtD. V osemdesiatych rokoch minulého storočia som pracoval a študoval v Prešove, kde som zažil situácie, kedy nám z vodovodu tiekla voda len pár hodín denne.

Táto situácia bola vo viacerých oblastiach východného Slovenska. Tento krízový stav s vodou bol vyriešený výstavbou vodného diela Starina. Tohto roku je 30. výročie spustenia do prevádzky tohto rezervoáru na pitnú vodu.

Starinská voda dala nový impulz do rozvoja priemyslu, poľnohospodárstva, ale i života obyčajných ľudí v okresoch Snina, Humenné, Vranov nad Topľou, Prešov a Košice, ale svoje rodisko museli opustiť tisíce našich
spoluobčanov rusínskej národnosti, tzv. „pujďákov“ a v dôsledku ich vysídlenia došlo k úpadku ich kultúry.

Táto rusínska „pujďácka“ kultúra fascinovala a inšpirovala doc. Marušin k vytvoreniu mnohých vynikajúcich choreografických diel z horno-zemplínskeho regiónu, ktoré budú prezentované na našom koncerte.


Súčasťou predstavenia budú aj kompozície z regiónov, ktoré „starinskú“ vodu používajú a vyvrcholením bude tanec so symbolickým názvom Utopená krása. Jednotlivé programové bloky budú prezentovať FS Chemlon, jeho jednotlivé zložky – ľudová hudba, DFS Chemloňáčik, spevácke skupiny Hačure a Bosoročky a sólisti Ľudovít Džubák a Vanda Marinčáková. Podujatie bude realizované v spolupráci s Vihorlatským múzeom v Humennom, Maticou slovenskou, Rusínskym záujmovým združením a s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Tešíme sa na stretnutie.

S pozdravom za členov FS Chemlon Humenné a učiteľov SZUŠ Kudlovská Humenné




ZDROJ, FOTO : Mgr. Miroslav Kerekanič, umelecký šéf FS Chemlon, odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom
Verzia pre tlač
21.10.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)