Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Predstavujeme aktivity nového kultúrneho centra

Už od polovice septembra majú Humenčania i cezpoľní možnosť využiť pestrú ponuku novo sa formujúceho Kultúrneho centra v šachovej kaviarni CheckMate

Predstavujeme aktivity nového kultúrneho centra

HUMENNÉ. Už od polovice septembra majú Humenčania i cezpoľní možnosť využiť pestrú ponuku novo sa formujúceho Kultúrneho centra v šachovej kaviarni CheckMate. Organizátori podujatí stavili na aktivity overené a obľúbené v iných mestách, skúšajú však priniesť do Humenného aj niečo nové a netradičné. Divadlo v kaviarni? Bez klasického ozvučenia a pódia? Prečo nie. Ak hercom nechýba kreativita a majiteľom podniku ochota, dá sa všeličo.

Medzi doposiaľ najzaujímavejšie podujatia preto nepochybne patrilo predstavenie Kladzanského ľudového divadla (v skratke KĽUD). Veľmi obľúbené sú vo väčších mestách, a ako sa ukázalo, aj v tom našom, prednášky filmového kritika a šéfredaktora portálu kinema.sk Petra Konečného. V októbri sa detailne venoval najväčším filmovým chybám, ktoré si bežný divák málokedy všimne. S Kľudom i Konečným sa budú môcť Humenčania stretnúť opäť aj v decembri.

Svojich priaznivcov si postupne získava tiež tzv. Kaviarenský kvíz. O čo ide? Tímy v 2 – 6 členných skupinkách zapisujú na pripravený formulár odpovede na otázky položené kvímajstrom. Je fajn mať tím zložený z ľudí, ktorým sú blízke rôzne oblasti, keďže v kvíze môžu byť témy ako zemepis, história, osobnosti, film, hudba či známe značky. Kto vie, odpoveď si napíše, kto nevie, počká si na lepšie sadnúcu otázku.

Do pripravovaných aktivít vhodne zapadli aj už dva roky fungujúce Literárne večery, realizované dvoma propagátorkami čítania, ktoré každý mesiac otvárajú novú knižnú tému. Taktiež niekoľko milovníkov netradičného cestovania sa prišlo so záujemcami podeliť o svoje zážitky. Humenčania tak mali možnosť preniesť sa do Indonézie, Južnej Ameriky i na Antarktídu.

S končiacim sa rokom stavili organizátori podujatí v CheckMate na už overené aktivity. 

Po vernisáži výstavy humenského rodáka s rusínskymi koreňmi Mariána Breka (diela sú verejnosti prístupné do 21.12.) sú pripravené ešte tieto podujatia:

14.12. o 18:30 hod – Prednáška Petra Konečného „Najlepšie svetové reklamy“. Pripravených je približne 150 reklám, ktoré šéfredaktor portálu Kinema.sk považuje za výnimočné v symbióze kreatívy a prevedenia. V ponuke budú najoceňovanejšie svetové nápady, zakázané koncepty, komparatívne provokácie, najlepšie virálne a gerilové videá a, samozrejme, najvtipnejšie reklamné kampane.

15.12. o 18:00 hod – Literárny večer s knižnými odporúčaniami. Ak chcete dostať tip na dobrú knihu, alebo si nechať poradiť, ako potešiť náročného čitateľa, čo kúpiť pod stromček deťom alebo čo čítať v rámci žánru krimi, fantasy, sci-fi, horor, romantika, neváhajte.

21.12. o 18:00 hod – Divadelné predstavenie „Cicho, bo skajpujem s dzivku!“. Kladzanské ľudové divadlo ponúkne Humenčanom komédiu o kosení, modernej komunikácii a starých (večných) problémoch, ktoré sú v súčasnom svete riešené novými spôsobmi.

Cieľom Kultúrneho centra CheckMate je obohatiť kultúrne podujatia organizované v našom meste o aktivity, ktoré sa charakterom nehodia do veľkých sál, ale vyžadujú si skôr komornejšiu atmosféru.






ZDROJ, FOTO : Z.Š.





Verzia pre tlač
13.12.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)