Domov AKTUÁLNE > Kultúra

SME MAŽORETKY AMAZONKY

Fungujú v CVČ Dúha v Humennom už vyše 25 rokov... ale vždy sú mladé, krásne, svieže a usmiate :-)





Sme Mažoretky Amazonky



Fakty
Mažoretky sú dnes považované za plnohodnotné odvetvie športu. Základná definícia by mohla znieť : Tanečnice, ktorých choreografia je založená predovšetkým na práci s náradím baton /palička/. Ľudia si ich však stále spájajú predovšetkým s dychovou hudbou, farebnými uniformami a strohým pochodovaním. Mažoretkový šport však prešiel veľkou zmenou. Kostýmy sú čím ďalej tým efektnejšie, dychovku nahradila hudba moderná a s paličkou sa dajú robiť tak neuveriteľné veci :-)...


Amazonky...
Fungujú v CVČ Dúha v Humennom už vyše 25 rokov. Počas tohto obdobia ich pôsobenia, sa značne zmenila aj technika točenia a pochodovania. Dnes používajú už spomínanú techniku baton, ktorú je možné vykonávať len s originálnou paličkou pre mažoretky. Ich vystúpenia sú plné rytmu, pochodovania a točenia s paličkou za sprievodu hudby alebo Mestského dychového orchestra Chemlon. Zúčastňujú sa rôznych kultúrno - spoločenských aktivít na území mesta Humenné i mimo neho... Niet snáď Humenčana, ktorý by vystúpenie týchto tanečníc ešte nevidel.





Ich vedúcou a choreografkou je spolu s Valentínou Holotovou aj Michaela Balogová, ktorá hovorí : "Pravidelne sa zúčastňujeme aj rôznych športových akcií ako roztlieskavačky, napr. pre Volejbalový klub Chemes. Viacero vystúpení máme aj v rámci prezentácie záujmových útvarov CVČ Dúha. To však stále nie je všetko. Zúčastňujeme sa rôznych súťaží na území Slovenskej republiky v mažoretkovskom športe, taktiež rôznych exhibícií a prehliadok mažoretiek a dychoviek."


  


Len nedávno sa konal 1. Pivný festival a prehliadka dychoviek v Bardejovských kúpeľoch (23.6.2013), kde Amazonky spolu s Mestským dychovým orchestrom Chemlon Humenné absolvovali slávnostný pochod.

Ich spoločné vystúpenie zožalo obrovský úspech, čo dokazovali aj usmievavé tváre divákov a spokojnosť usporiadateľov.
Mažoretky Amazonky značne prispievajú k udržaniu a rozvoju kultúrno- spoločenského života v našom meste.


Páči sa vám krútenie paličkou v rytme hudby, krátke sukničky a úsmev doširoka?
 

Miška má pre vás tieto informácie : "Počas školského roka sa stretávame pravidelne 3 x týždenne na tréningoch v CVČ Dúha v Humennom. Pre mažoretky je hlavné pochodovanie za sprievodu hudby a zvládnutie techniky točenia (baton). Mažoretky sa radia medzi šport, o čom svedči aj celoslovenská asociácia mažoretiek v mažoretkovskom športe, tzv. AMAS, so sídlom v Bratislave, ktorá pravidelne organizuje súťaže a prehliadky mažoretiek po celom Slovensku. Byť mažoretkou si však vyžaduje veľa trénovať. Pretože každá z nás chce byť tá najlepšia :-)..."



Najčerstvejší úspech
Snina – 29. 6. 2013,  súťaž v mažoretkovom športe a úspech Humenčaniek :-), keď získali popredné miesta.



V kategórii DETI :

1. miesto sólo baton - Vanessa Petrovková

1. miesto duo baton - Vanessa Petrovková, Alexandra Horvátová



V kategórii JUNIOR :

2. miesto sólo baton - Anička Krabáčová



3. miesto sólo baton - Alexandra Hejnusová





V kategórii SENIOR :

2. miesto sólo baton - Veronika Hromňáková



1. miesto trio baton - Michaela Balogová, Valentína Holotová,
Veronika Hromňáková




2. miesto duo baton - Michaela Balogová, Valentína Holotová


 
3. miesto trio baton - Alexandra Hejnusová, Ľubica Kolesárová, Anička Krabáčová


 




 
Autor : Bc. Michaela Balogová
Foto : Vladimír Babík
Verzia pre tlač
06.07.2013



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)