Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Usporiadali Čitateľský maratón číslo 3

A ak náhodou niekto zašiel len tak a nemal nič na čítanie so sebou, mohol si vybrať z kníh prinesených organizátorkami

Usporiadali Čitateľský maratón číslo 3

HUMENNÉ. Prvý pokus usporiadať Čitateľský maratón vychádzal z toho, že myšlienka môcť si celý deň iba čítať a o vôbec nič sa nestarať, sa zdala organizátorkám Literárnych večerov úplne čarovná. Len niekam prísť so svojou práve rozčítanou knihou a nechať sa obsluhovať?

Dať si kávu či čaj, k tomu koláčik, jablko alebo tyčinku? A čítať aj päť hodín, ak to človek dokáže a má na to chuť? Neuveriteľné. A práve preto to vzniklo.

V priestoroch Creative Yoga studiu v Humennom, kde sa obvykle počas pracovných dní cvičí joga a ktoré má krásnu pozitívnu energiu, sa na čitateľskom maratóne stretli Humenčania prvýkrát v marci 2018.

Prišlo ich 54 a prečítali 1807 strán. Alexandra a Zuzana sa o všetkých postarali, každému ponúkli dobroty podľa jeho chuti, každý si našiel ten svoj čitateľský kútik. Na jogamatke, na stoličke, na tulivaku, na kresle či len tak, na vankúši. Pozitívna odozva od účastníkov spôsobila, že maratón zopakovali v septembri 2018. Vtedy prišlo ešte viac ľudí a prečítalo sa ešte viac strán (71 účastníkov, 1973 prečítaných strán).

Už bolo jasné, že mesiace marec a september budú čitateľským maratónom venované v Humennom pravidelne. Ide o možnosť relaxovať pri knihe, rozprávať sa o prečítanom s ľuďmi, ktorí majú ku knihám rovnako vrúcny vzťah, hoci možno čítajú niečo úplne iné. Alebo sa aj nerozprávať, každý podľa svojej chuti. A ak náhodou niekto zašiel len tak a nemal nič na čítanie so sebou, mohol si vybrať z kníh prinesených organizátorkami. Myslelo sa na všetko.

Tretí čitateľský maratón sa uskutočnil nedávno, 16.marca 2019. Opäť sa čítalo od deviatej rána do deviatej večer. Pravdepodobne kvôli tomu, že išlo o volebnú sobotu, počas ktorej sa konali prezidentské voľby, bola účasť nižšia ako na prvých dvoch maratónoch. Spoločne si čítalo presne 30 čitateľov. 

Najviac sa ich stretlo v čase medzi 14:50 a 16:30, kedy si v jogovom štúdiu čítali štrnásti účastníci. Niektorí prišli na maratón len na skok, prečítať si jednu či dve strany, boli však i takí, ktorí si vychutnávali možnosť čítať si niekoľko hodín. Najviac strán na maratóne prečítala žiačka druhého stupňa ZŠ Saška Szabóová, ktorá z knihy Čarodeji dávnoveku zvládla absorbovať 210 strán! Saška sa naozaj nikým a ničím nedala rušiť, keď sa začítala, svet okolo nej prestal existovať... Hoci čitateľov bolo na treťom maratóne najmenej, počet prečítaných strán sa od predošlých až tak nelíšil. 30 účastníkov prečítalo spoločne 1919 strán. Evidentne to bolo tentokrát naozaj najmä o čítaní a menej o rozprávaní.

Súčasťou každého z maratónov bola aj beseda s pozvaným hosťom. Po Prešovčanke Marke Staviarskej a Humenčanke Júlii Oreskej prijal pozvanie na besedu Michalovčan Patrik Bodnár, ktorému vyšla minulý rok jeho prvá knižka. Mysteriózny triler s názvom Podstata je zatiaľ dostupný len ako e-kniha, Patrik však komunikuje s vydavateľstvami aj o jej klasickej papierovej forme. Po skončení besedy nasledovala aktivita, v rámci ktorej mali účastníci z nakreslených obrázkov identifikovať názvy kníh a po nej bol ešte priestor na čítanie, čo spolu s najvytrvalejšími účastníkmi využil aj hosť podujatia, Patrik Bodnár, ktorý si čítal spolu s nimi.

ZDROJ, FOTO : Zuzana Švecová, Alexandra Harvanová


Verzia pre tlač
26.03.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)