Domov AKTUÁLNE > Kultúra

V Snine verejnosti sprístupnili fotografický projekt Sme ako vy/Väzby

Akcia bola spojená so slávnostným zápisom pri príležitosti 15. výročia Klubu Down syndrómu v Snine

V Snine verejnosti sprístupnili fotografický projekt Sme ako vy/Väzby

SNINA. V stredu 4.4.2018 sa v Sninskom kaštieli uskutočnila vernisáž výstavy Marty Főldešovej SME AKO VY / VÄZBY spojená so slávnostným zápisom pri príležitosti 15. výročia Klubu Down syndrómu v Snine.

V prvej časti programu bola predstavená činnosť klubu jeho predsedom Štefanom Hodničákom. Za jeho aktívnu prácu v klube mu poďakoval primátor mesta Ing. Štefan Milovčík.

Do pamätnej knihy sa okrem neho zapísali aj všetci členovia so svojimi rodičmi a dobrovoľní animátori, ktorí sa vo svojom voľnom čase „downíkom“ venujú. To, že je ich práca potrebná a účinná sa všetci prítomní presvedčili v druhej časti programu, kde deti veľmi milo prekvapili svojím speváckym, tanečným či hereckým nadaním.

Tretia časť bola už o samotnej výstave, ktorá je pokračovaním prvého projektu s názvom SME AKO VY, ktorý prezentoval a upozornil na skupinu znevýhodnených ľudí a nepriamo pomohol ich začleneniu sa do bežnej spoločnosti. Láskyplné čiernobiele portréty účastníkov s downovým syndrómom prešli takmer celé Slovensko a ich sprievodnými podujatiami boli prednášky na školách a firmách.
O jeho pokračovaní autorka hovorí: “Človek s DS ostáva do konca života závislý na svojich rodičoch, nikdy sa od nich neodpúta, nestane sa úplne samostatným. Na druhej strane mu rodina poskytuje ochranu, domov. Medzi členmi vznikajú silné putá, väzby, z môjho pohľadu plné lásky. Rodiny majú často viac detí. Toto dieťa sa však nedá vyčleniť, je prijaté, tvorí spolu s ostatnými kompletný obraz rodiny. A opačne, rodičia a súrodenci nesú v sebe zrkadlo postihnutého člena“.

Presne o tom je autorkin druhý fotografický projekt, ktorý nesie názov SME AKO VY / VÄZBY. Ide o veľmi láskavo a výtvarne spracované počítačové montáže, kde vznikajú navzájom prepojené skupinové portréty, ktoré citlivo narábajú s psychologickým aspektom charakterových vlastností fotografovaných modelov. Presne tak, ako sú prepojené osudy členov týchto jednotlivých dvanástich rodín zo sninského okresu.

Výstava je prístupná v Hobbygalerke Sninského kaštieľa do 30.apríla 2018 a srdečne Vás na ňu pozývame!

AUTOR, FOTO : Mgr. Žofia Čopíková


Verzia pre tlač
11.04.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)