Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Václav Pankovčín v Humennom ožíva

Pankovčín býva prirovnávaný k magickým realistom

Václav Pankovčín v Humennom ožíva

HUMENNÉ. Jedným zo záverečných podujatí, ktoré boli realizované v rámci celoslovenského projektu Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapojili aj kultúrne inštitúcie v Humennom, bola akcia vo Vihorlatskej knižnici s názvom „Václav Pankovčín v Humennom ožíva“. Podujatie venované humenskému rodákovi, ktorý vyrastal v obci Papín, sa konalo v piatok 28.septembra predpoludním.

Študentom Gymnázia armádneho generála Ludvika Svobodu ponúklo stručný prierez spisovateľovou tvorbou. Hoci podľa oficiálnych informácií debutoval Pankovčín v roku 1989 v literárnom časopise Dotyky Prípoviedkou o fazuľovej poviedke, v knižničných archívoch boli objavené aj jeho staršie články. V podnikovom dvojtýždenníku Chemlon mal mladý Václav Pankovčín zverejnené svoje prvé dielka (3.apríla 1987 fejtón Cestovateľ a 14.októbra 1988 poviedku zo súčasnosti Bozk od
cestovateľa).

Septembrové podujatie však začalo krátkou divadelnou scénkou, zohranou študentmi gymnázia, inšpirovanou jeho knihou „K-85. Príbeh o prerušenej mravčej ceste“, ktorá je vo veľkej miere autobiografická. Rovnako ako hlavný hrdina knižky preťal cestu mravčej kolónii, aj spisovateľova životná cesta bola nečakane dramaticky preťatá, keďže zomrel vo veku 30 rokov. Na konte mal 7 kníh, dve ďalšie rozpracované.  Debutoval dobrodružnou knižkou pre deti „Mamut v chladničke“, ktorá je akýmsi školským westernom. Následne mu vyšli: románová mozaika „Asi som neprišiel len tak“, zbierka krátkych próz „Marakéš“, román „Tri ženy pod orechom“, zbierka „Bude to pekný pohreb“, novela „Polárny motýľ. Priestor 3x4“ a román „K-85. Príbeh o prerušenej mravčej ceste“. Po jeho smrti vyšli ešte román „Lineáres“ a výber z poviedkovej tvorby „Šicke me naše“.

Pankovčín býva prirovnávaný k magickým realistom ale napr. aj k Petrovi Pišťánkovi. Jeho nečakaným skonom prišla slovenská literatúra o výborného rozprávača charakteristického svojskou poetikou, ktorý vytvoril nielen fiktívne mestečká Marakéš a Rantaprapán, ale aj prototypy ľudských postáv, aké dokáže v susedoch či známych identifikovať takmer každý z nás. V tomto roku by sa bol Václav Pankovčín dožil 50tky... Aj preto sa vydavateľ Koloman Kertész Bagala rozhodol nanovo vydať jeho súborné dielo rozložené do troch častí. Všetky vyjdú do konca tohto roka.

Pre študentov gymnázia bol pripravený tiež kvíz, tvorený otázkami z predošlého rozprávania. Najúspešnejší tím získal ako odmenu knihu Marakéš, s podtitulom Šicke me naše. Kým boli odpovede študentov vyhodnocované, vypočuli si poviedku s názvom O mužovi, ktorý otehotnel. Zavŕšením Dní európskeho kultúrneho dedičstva bolo teda v Humennom oživenie tvorby humenského spisovateľa Václava Pankovčína.





AUTOR, FOTO : Zuzana Švecová


Verzia pre tlač
04.10.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)