Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Vanda Marinčáková je strieborným Slávikom Slovenska

Bola to jej už štvrtá celoslovenská finálová účasť, tentokrát súťažila v 3. kategórii pre žiakov 7.-9. ročníkov ZŠ a v silnej konkurencii sa veru nestratila

Vanda Marinčáková je strieborným Slávikom Slovenska

HUMENNÉ. Dňa 26. júna 2019 sa v koncertnej sále Slovenského rozhlasu v Bratislave pod gesciou operného speváka Petra Dvorského uskutočnil 29. ročník celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2019. V tomto roku zase aj s humenským zastúpením. Mesto Humenné na tejto súťaží reprezentovala žiačka ZŠ Laborecká Humenné Vanda Marinčáková, ktorú na súťaž pripravila učiteľka menovanej školy Mgr. Mária Ďugošová.

Bola to jej už štvrtá celoslovenská finálová účasť, tentokrát súťažila v 3. kategórii pre žiakov 7.-9. ročníkov ZŠ a v silnej konkurencii sa veru nestratila. Po predchádzajúcich oceneniach - Cene primátora mesta Pezinka a Zlatom slávikovi v nižších kategóriách zabodovala aj tentokrát a pre Humenné vyspievala 2.miesto a získala Strieborného slávika. Gratulujeme!

Vanda Marinčáková je sympatická talentovaná dievčina, ktorá na svojej kariére usilovne a cieľavedome pracuje. Svoje umelecké danosti rozvíja v Súkromnej základnej umeleckej škole Kudlovská 11, kde študuje spev v triede Mgr. Lenky Magurovej a tanec v triede doc. Vladimíra Marušina, ArtD. Tri roky sa učila i hre na akordeón. Zároveň je členkou a sólistkou dievčenskej speváckej skupiny Bosoročky, s ktorou sa v tomto roku podieľala na vydaní CD Piesne Márie Čokynovej z Uble a tiež i tanečnicou Folklórneho súboru Chemlon Humenné, kde sa jej talentu venujú taneční pedagógovia Anička Marušinová a Bc. Michal Gnip.

Vanda sa pravidelne zúčastňuje rôznych speváckych súťaží. Je laureátkou festivalu rusínskej piesne Spevy môjho rodu a festivalu ľudových spevákov Zo struny na strunu. Toho roku ju ešte čaká „folklórna sezóna FS Chemlon“, početné vystúpenia na festivaloch na Slovensku, ale i v zahraničí v Čechách a Bulharsku, počas ktorej bude spievať, tancovať a získavať nové poznatky a nových priateľov. Nuž veľa zdaru Vanda! A ešte raz za všetkých tvojich priateľov, divákov a verných poslucháčov – GRATULUJEME!!!

ZDROJ, FOTO : Mgr. Miroslav Kerekanič, odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom, umelecký šéf FS Chemlon Humenné
Verzia pre tlač
04.07.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)