Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom vystavujú najlepší neškolení výtvarníci Prešovského kraja

Zastúpené sú práce komorné i väčších rozmerov

Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom vystavujú najlepší neškolení výtvarníci Prešovského kraja

HUMENNÉ. Súťažno-výstavné podujatie Výtvarné spektrum 2018 – Prešovský kraj sa stalo počas osláv Medzinárodného dňa detí slávnosťou neprofesionálneho výtvarného umenia. Vihorlatské múzeum v Humennom privítalo vo svojich priestoroch najlepších neškolených výtvarníkov nášho kraja, aby ocenilo ich talent a nadšenie pre umeleckú tvorivosť.

Súťaže sa zúčastnilo celkovo 72 autorov so 154 dielami z okresov Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Poprad, Rožňava, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou. Účastníci od pätnásť rokov súťažili v troch vekových kategóriách, pričom štvrtá kategória – insitná tvorba – nebola vekovo vymedzená. Aktuálny ročník v porovnaní s predchádzajúcim zaznamenal zvýšený záujem autorov o prezentáciu svojej tvorby formou súťaže. Ten sa odrazil i v celkovej obsahovej a formálnej bohatosti súťažnej kolekcie. Účasť vzrástla taktiež v regionálnom kole – Humenné, Snina Medzilaborce (zapojilo sa 16 autorov s 33 výtvarnými prácami). Príznačnou sa stala väčšia rôznorodosť techník – od oleja, akrylu, akvarelu, cez pastel, kresbu, enkaustiku, koláž, asambláž, až po kombinované techniky, grafické práce, či počítačové grafiky. Trojrozmerné práce reprezentujú plastiky z hliny, drôtu, drevené skulptúry a reliéfy. Pestrosť súťažnej kolekcia sa prejavila aj v rozmeroch diel.

Zastúpené sú práce komorné i väčších rozmerov.

Hlavnými kritériami pri hodnotení umeleckej kolekcie sa vzhľadom na propozície súťaže stali sila výpovede diela, autenticita rukopisu, celkový výraz práce a osobitosť výtvarného stvárnenia. Odborná porota odporučila vystaviť 89 diel od 52 autorov s postupom do celoslovenského kola súťaže v Trenčíne a rozhodla udeliť jednu hlavnú cenu Výtvarného spektra 2018 − Prešovský kraj, 11 cien a 14 čestných uznaní bez určenia poradia.

Spomedzi Humenčanov svoje práce vystavuje Eva Gabániová (dielo momentálne na Výstave absolventských prác žiakov výtvarného odboru ZUŠ Mierová, Humenné), Michal Goroľ, PaedDr. Igor Hanák, Katarína Holomeková, Juraj Ledžinský, Milan Mihaľko (čestné uznanie v kategórii B), Emília Muličaková (čestné uznanie v kategórii D), Viera Rosová a Mgr. Drahoslava Zalaiová (čestné uznanie v kategórii B). Úspešným autorom srdečne blahoželáme! Výstava Výtvarné spektrum 2018 – Prešovský kraj v priestoroch Vihorlatského múzea v Humennom potrvá do 29. júna 2018. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


AUTOR : Mgr. Dana Kataniková, Vihorlatské múzeum v Humennom, galerijné oddelenie
FOTO : archív VM



Verzia pre tlač
19.06.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)