Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Výstava : Agroart záhrady

Životný priestor − umenie a agrikultúra vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Výstava : Agroart záhrady

HUMENNÉ. Záverečným výstavným projektom Vihorlatského múzea v Humennom v tomto kalendárnom roku je prierezová výstava výtvarníka Petra Králika z Michaloviec. Súbor vystavovaných diel predstavuje maľbu, fotografie a trojrozmerné objekty prezentujúce umelecký pohľad na pôsobenie človeka v rámci premien agrárnej krajiny.

Tvorba Petra Králika charakterizuje autora ako predstaviteľa agroartu odkazujúceho na výtvarný smer landartu, umeleckého smeru vychádzajúceho z krajinného umenia.

Jednotlivé diela sú autorovým výtvarným pohľadom na prirodzené vegetačné procesy, ľudské zásahy v agrárnej krajine a  spojenia prírody a výtvarnej kreativity. V štýle agroartu spája dva svety − umenie a agrikultúru a ich prienikom nastoľuje tému súžitia človeka a prírody. Je to inovatívny spôsob ako odovzdať posolstvo o tom, aké je a aké by mohlo byť súžitie človeka a prírody. Prvky umenia sa tak v autorovej výpovedi snúbia s  ekologickými, spoločenskými i filozofickými apelmi na krehkosť a význam agrikultúry pre ľudstvo.

Autor absolvoval Školu úžitkového výtvarníctva v Košiciach, neskôr Fakultu umení Technickej univerzity v Košiciach v odbore Ateliér slobodnej kreativity 3D.

V súčasnosti pôsobí Peter Králik ako riaditeľ Základnej umeleckej školy v Strážskom a pedagóg výtvarného odboru. Je zakladateľom kultúrneho centra Subteren v Michalovciach a spoluzakladateľom skupiny Strana železných, ktorá je autorovou výrazovou platformou reflektujúcou umelecký pohľad na zásahy do prírodnej krajiny, v rámci takzvaných agroprocesov.

Výstava aktuálnej výtvarnej výpovede v historických kaštieľskych priestoroch je symbolickým spojením metamorfózy umenia, architektúry, agrárnej krajiny, ako aj budovania zodpovedného vzťahu ku krajine ako životnému priestoru. Zaujme aj Vás, nakoľko mení prírodu chlieb náš každodenný? Hľadajte na grafikách, maľbách, fotografiách a trojrozmerných objektoch výtvarníka Petra Králika. Jeho umenie prináša stoickú dôstojnosť, láskavý humor, magickú poetiku i nástojčivú výzvu. Výstava v galerijných priestoroch Vihorlatského múzea v Humennom potrvá do 27. januára 2019.

ZDROJ, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom


Verzia pre tlač
08.12.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)