Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Výstava : Insita v tvorbe Istvána Kissa a Tibora Balatoniho

Maďarské dejiny, ozdobný barok i mystické masky egerských rezbárov vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Výstava : Insita v tvorbe Istvána Kissa a Tibora Balatoniho

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom pozýva milovníkov insitného umenia na prehliadku tvorby maďarských insitných umelcov − rezbárov z Egeru Istvána Kissa a Tibora Ballatoniho v Galerijnej sieni Oresta Dubaya Vihorlatského múzea v Humennom. Vernisáž výstavy sa uskutoční dňa 19. júla 2018 so začiatkom o 16. hodine.

Tematicky široká línia tvorby obidvoch autorov je vo svete insity známa technickou precíznosťou a detailným spracovaním. Spoločným námetom egerských rezbárov sa stali postavy a výjavy z dejín maďarského národa. Vystavované diela v Humennom prezentujú predovšetkým drevené plastiky, reliéfy, dekoratívne predmety (zrkadlá s vyrezávanými rámami) a spirituálne bušómasky.

Tvorba Istvána Kissa odráža kultúrne osobitosti maďarských dejín s dôrazom na sakrálnu tematiku v precíznom spracovaní s príklonom k naturalizmu. V Humennom autor prezentuje vyrezávané dekoratívne zrkadlá, portréty a unikátne Búsómaszkák, mystické drevené fašiangové masky, známe z okolia maďarského Moháča, zahrnuté do zoznamu kultúrneho dedičstva.

Tibora Balotoniho preslávili jedinečné rezbárske diela v podobe hodinových skriniek i reliéfov inšpirovaných barokovým slohom. Počas takmer štyridsaťročnej aktívnej činnosti sa venuje výrobe dekoratívnych predmetov, diel s ľudovou tematikou a figurálnej tvorbe. Je autorom náhrobného pamätníka spisovateľa Gézu Gárdonyiho a zvonice v obci Szank.

V Humennom autor prezentuje svoju bohatú portrétovú tvorbu. Medzi viac než dvomi desiatkami diel prevažujú reliéfy a plastiky.

Výstava vyše štyridsiatich prezentovaných diel maďarských insitných umelcov prebieha v rámci 14. ročníka medzinárodného výtvarného plenéra INSITA 2018. Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom potrvá výstava do 18. augusta 2018.

AUTOR : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom
Verzia pre tlač
16.07.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)