Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Výstava : (Ne)Zabudnuté tragédie

Výstava obsahuje 12 panelov, z ktorých sa dozviete informácie o priebehu deportácií na východnom Slovensku v konkrétnych mestách a obciach

Výstava : (Ne)Zabudnuté tragédie

SNINA. „Príbeh môjho života je sledom skutočností, ktoré nie je ľahko opísať. Človek, čo nežil vtedy na
Slovensku, ich len ťažko pochopí. Ako opísať pocity beznádeje, prenasledovania, bezvýchodiskový stav, keď ste vo svojej domovine lovení ako divá zver? Smrť Vám visí nad hlavou nielen doma, ale aj vo všetkých okolitých krajinách. Keď nevedno, či je lepšie ujsť, alebo ostať, pričom jediným vašim spojencom je vrtkavé šťastie. Neraz nás zachránila len moja intuícia“.

Takto znie spomienka Blanky Bergerovej z Humenného, ktorá mala to šťastie a prežila hrôzu koncentračného tábora. Takisto ako aj niekoľko ďalších, ktorých výpovede si môžete prečítať na výstavných paneloch. Výstavu (NE)ZABUDNUTÉ TRAGÉDIE sme otvorili vo štvrtok 11.10.2018.

Po príhovore riaditeľa MSKS Dr. Daniela Andráška a pracovníčky kaštieľa Žofii Čopíkovej sa prítomným prihovorila aj samotná autorka výstavy pani Anna Petrík Nagyová. Tá priblížila zmysel výstavy a dôvod, prečo táto výstava vznikla. Prítomní si spoločne pozreli výstavu, zastavili sa, čítali a zamýšľali sa nad hrôzami holokaustu, ktoré sa diali aj v našom meste a okolitých obciach. 

Výstava obsahuje 12 panelov, z ktorých sa dozviete informácie o priebehu deportácií na východnom Slovensku v konkrétnych mestách a obciach. Sprístupnená je do 30.11.2018.

Srdečne pozývame!

AUTOR, FOTO : Mgr. Žofia Čopíková, Mestské kultúrne a osvetové stredisko – kaštieľ Snina


Verzia pre tlač
19.10.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)