Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Výstava : Prisno i nyni

Výstava v Šmigovci je inštaláciou výtvarného konceptu Milana Špaka

Výstava : Prisno i nyni

ŠMIGOVEC. Výstava PRISNO I NYNI - TERAZ I VŽDYCKY v drevenom Gréckokatolíckom chráme Nanebovstúpenia Pána v Šmigovci, ktorý sa nachádza v zozname Národných kultúrnych pamiatok Slovenska, je inštaláciou výtvarného konceptu Milana Špaka. Koncept je inšpirovaný pôvodným exteriérom kostola a vychádza z posolstva byzantských ikon.

Autor ho realizoval na pôvodných chrámových doskách z konca 18. storočia, ktoré boli po rekonštrukcii chrámu vyradené. Vizuálne vytvoril pomyselný desis svätých, ktorí sú neodmysliteľnou súčasťou chrámu. Diela dopĺňajú absenciu ikonostasu v chráme. Tak sa chrámové dosky opäť vrátili na svoje pôvodné miesto, ale v úplne inom význame a s inou hodnotou. Inštalácia malieb v chráme bude sprístupnená 4. septembra 2017 a potrvá do konca roka 2017.

Naplánujte si výlet do dedinky Šmigovec a navštívte túto národnú kultúrnu pamiatku. Kontakt pre vstup do chrámu na výstavu: 0911 812 175, Mgr. V. Marčák.

Hlavným organizátorom podujatia je Mestské kultúrne a osvetové stredisko v Snine. Spoluorganizátorom Karpatské drevené cerkvi n.o. Podujatie sa koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2017.

O autorovi
Je absolventom bakalárskeho štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (reštaurovanie výtvarných diel na papieri, magisterského štúdia na Technickej univerzite v Košiciach (ateliér voľnej tvorby prof. R. Sikoru, a doktorandského štúdia v študijnom programe Voľné výtvarné umenie na Akadémii umení v Banskej Bystrici, ateliér Prof. Ľ. Hološku).

V priebehu štúdia sa zúčastnil niekoľkých zahraničných stáží (Taliansko, USA, Rumunsko).V roku 2015 absolvoval rezidenčný pobyt v Collegeville Institute, USA, spojený so seminárom a výstavou.

Vystavoval doma i v zahraničí. Jeho tvorbu charakterizuje kontemplatívny rozmer, ktorého ambíciou je  postihnúť, či poodhaliť hlbšiu dimenziu zmyslu života.

Najčastejšie sa vo svojej tvorbe obracia ku Kráse, ako k  vnútornému existenčnému princípu prekračujúcemu číre estetické hodnoty. Primárny zdroj inšpirácie pre autora predstavuje príroda a duchovno.


AUTOR : Daniela Kapráľová, kurátorka kaštieľa v Snine


Verzia pre tlač
02.09.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)