Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Výstava : Vážky na Slovensku

Výstava je v prírodovednej expozícii Vihorlatského múzea v Humennom sprístupnená od 10.mája 2018

Výstava : Vážky na Slovensku

HUMENNÉ. Vihorlatské múzeum v Humennom v spolupráci so Spoločnosťou pre spoznávanie a záchranu mokradí Aqua vita − Živá voda v Liptovskom Mikuláši pozýva milovníkov prírody a študujúcu mládež na jedinečnú výstavu o živočíšnom druhu, ktorému sa dostalo uznania, ako jednému z dôležitých bioindikátorov vývoja a stavu životného prostredia.

Výstava je v prírodovednej expozícii Vihorlatského múzea v Humennom sprístupnená od 10. mája 2018.

Panelová výstava Vážky na Slovensku zaujme svojim prehľadným obsahovým a nevšedným grafickým spracovaním. Ponúka pútavý exkurz svetom zaujímavého živočíšneho radu hmyzu a kladie otázky i odpovede týkajúce sa významu biodiverzity v prírodnom prostredí i formovania zodpovedného správania sa voči prírode.

V jednotlivých tematických okruhoch prináša výstava základné poznatky o vzniku a stave radu vážok v kontexte vývoja Zeme s prihliadnutím na výskyt vážok na území Slovenska. Na jednotlivých veľkorozmerných paneloch majú návštevníci možnosť pozorovať vznik a vývoj vážok i  pozoruhodný životný cyklus vážok s detailne zobrazenými základnými časťami tela. V nadväznosti na výskyt vážok vo svete a na Slovensku, približuje výstava ukážky hlavných biotopov vážok spolu s ďalšími spoločenstvami, ktoré sa v nich vyskytujú.

Súčasťou prezentovaných informácií sú poznatky o základných faktoroch ohrozenia životného prostredia vážok a formách jeho ochrany. Samostatná časť výstavy je venovaná opisu a zobrazeniu druhovej pestrosti a bohatosti vážok na území Slovenska.

Výstavu v prírodovednej expozícii Vihorlatského múzea tematicky dopĺňa takmer šesťdesiat zbierkových exponátov vystavených vážok z bohatej prírodovednej zbierky Vihorlatského múzea.

V prírodovednej expozícii Vihorlatského múzea v Humennom potrvá výstava do 8. júna 2018.

AUTOR : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom


Verzia pre tlač
03.05.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)