Domov AKTUÁLNE > Kultúra

VÝSTAVA : Vladimír Vajs/Fotovariácie

Fotoklub Reflex v priereze času

VÝSTAVA : Vladimír Vajs/Fotovariácie

HUMENNÉ. Začiatky fotoamatérskej činnosti v Humennom siahajú do prvej polovice minulého storočia, keď v Humennom aktívne pôsobila fotoskupina pri Klube slovenských turistov a lyžiarov. Svoju históriu si píše od roku 1942, keď ju viedol známy fotograf, povolaním bankový úradník Ladislav Galoch.

Fotoskupina mala vtedy okolo 15 členov a jej najvýznamnejšou aktivitou bolo usporiadanie 4 celoslovenských fotografických výstav. Na jednej z nich (v roku 1943) sa zúčastnila a čestné uznanie získala aj významná slovenská sociálna fotografka, absolventka Bauhausu, Irena Blühová.

(V rokoch 1941–44 pôsobila v Humennom v odboji pod menom Elena Fišerová a pod týmto menom získala aj ocenenie). Odchodom Ladislava Galocha z Humenného v roku 1957 fotoamatérske hnutie v Humennom ukončuje svoju organizovanú aktivitu, zostávajú však jednotlivci, ktorí sa svojej fotografickej záľube intenzívne venujú. K najvýraznejším autorom patril nesporne Robert Spielmann (1913–2006) rodák z Brna, ktorý sa v Humennom natrvalo usadil od roku 1947. Ako staviteľ inicioval okolo seba svojich spolupracovníkov s fotografickou záľubou, aj keď netvorili žiadnu organizovanú skupinu.

V roku 1975 sa začína výrazne aktivizovať metodický úsek amatérskej fotografie v rámci záujmovej umeleckej činnosti na vtedajšom Okresnom osvetovom stredisku v Humennom. Metodická činnosť sa zamerala na základy osvojovania si fotografického myslenia, podporu talentov a rozvíjanie tvorivých a prezentačných možností fotografie. Prostriedkom vzdelávania sa stali odborné semináre a najmä cyklus školení Diaľkovej školy fotografie Ladislava Noela. Tá bola v rokoch 1997–80 základom pre vytvorenie bázy tvorivých autorov a odborne pripravených školiteľov pre základnú fotografickú činnosť v regióne.

Po ukončení školenia bol pilierom pre novú fotografickú výpoveď humenských fotoamatérov projekt Presídľovania a výstavby vodnej nádrže v Starine. Z pôvodnej nadstavby pre 4.ročník diaľkovej školy fotografie sa stal niekoľkoročný fotodokumentárny projekt (1980–1987), ktorého sa začali zúčastňovať fotoamatéri z viacerých miest Slovenska, ale i Česka, Maďarska a vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky. A popri fotografoch aj filmári a výtvarníci. V tomto čase to bol ojedinelý projekt v sfére záujmových voľnočasových aktivít na Slovensku.

Tieto udalosti vyústili do založenia fotoklubu REFLEX (1981), ktorý začal pôsobiť najprv pri štátnom podniku Chemkostav, neskôr pri Závodnom klube ROH Chemlon a nakoniec pri Okresnom osvetovom stredisku v Humennom. Od začiatku mal celookresnú pôsobnosť s cieľom aktivizácie všetkých záujemcov o fotografiu. Predsedom klubu bol Robert Spielmann a jeho členmi v prvom rade absolventi 3-ročného cyklu Diaľkovej školy fotografie (Filip Harčarik, Peter Bodor, Ján Svatuška, Jozef Ondzik, Tomáš Leňo, Jozef Lauruský, ale aj ďalší fotografi Ján Miško, Ján Kalix, Gustáv Pogányi... ).

Jadro tohto obdobia činnosti fotoklubu predstavovala lektorská činnosť na školách, autorská prezentačná tvorba a organizovanie vzdelávacích podujatí a výstav. Začali sa dostavovať úspechy v podobe ocenení na krajských a celoštátnych súťažiach a prehliadkach AMFO a DIAFOTO (Miško, Spielmann, Harčarik, Lauruský, Svatuška), členských výstavách Zväzu slovenských fotografov (Ondzik, Harčarik) či v československých kolách fotografickej súťaže vysokoškolákov Fotografia Academica (Leňo, Ondzik). Projektu Presídľovanie a výstavba vodnej nádrže v Starine bola venovaná pozornosť v knihe Ľudovíta Hlaváča Dejiny slovenskej fotografie, Osveta Martin 1989 a v knihe (a rovnomennej výstave v SNG v Bratislave, 2009) autorov Aurela Hrabušického a Petry Hanákovej Stratený čas? (Slovenská dokumentárna fotografia v rokoch 1969–1989).

Po roku 1990 sa činnosť fotoklubu Reflex mení aj v dôsledku odchodu niektorých členov na iné pracoviská a do iných miest či krajín. Klub sa stal neformálnym združením so stretnutiami a aktivitami, ktoré sa opierali o činnosť Vihorlatského osvetového strediska v Humennom, pri ktorom klub pôsobil.

Jeho predsedom je RNDr. Filip Harčarik. 1. júla 2015 Vihorlatské osvetové stredisko bolo zrušené a jeho odborná pôsobnosť prešla do Vihorlatského múzea . Fotoklub Reflex získal nové zastrešenie.

Projekty /Aktivity
Fotografické aktivity sa sústredili výraznejšie do rôznych projektov, keď predtým bolo Humenné realizátorom celoštátnych podujatí neprofesionálnej fotografie (Humenné 1994, Snina 2000–2003).

Niektoré mali aj medzinárodný charakter: Warholova ulica – Medzilaborce 1998, Portréty miest – Przemyśl, Ľvov, Humenné 2000–2001, projekt 40+4 FOTO/Festival Humenné 2004, autorské výstavy v poľskom Przemyśli (Spielmann - 2001, Lauruský - 2007, Vajda - 2006, Fiľakovský, Marko, Tóthová - 2008), či v maďarskom Egeri (Ondzik, Lauruský – 2010).

Projekt dvojice Tomáša Leňa a Jozefa Ondzíka: Ľudia spod Bukovských vrchov bol odprezentovaný okrem slovenských miest (Snina, Humenné, Prešov, Svidník, Vranov nad Topľou, Bratislava) aj vo Viedni a Novom Sade. Posledné roky sú organizované tematické a vzdelávacie fotografické plenéry s účasťou fotografov z viacerých klubov na Slovensku, ale aj z poľského Krosna, maďarského Egeru a z ukrajinského Užhorodu.

V roku 2011, 2012 bolo Humenné opäť organizátorom celoštátneho kola postupovej súťaže a výstavy AMFO, ktorých súčasťou boli aj trojdňové tvorivé fotografické dielne. V nasledujúcich rokoch sa uskutočnili autorské výstavy z tvorby Jozefa Lauruského, Ľudovíta Hrušku a Vladimíra Vajsa v galérii Kapa vo Veľkých Kapušanoch, Jozefa lauruského, Jozefa Ondzika a Ľudovíta Hrušku v maďarskom Egeri, Vladimíra Vajsa v Užhorode. Sakrálne motívy v tvorbe Jozefa Lauruského a projekt Svedectvo spod Pľaše bol predstavený v átriu Teologickej fakulty v Košiciach.

K prezentačným aktivitám členov fotoklubu patril tematický projekt: Pohľad z môjho okna (2013) s účasťou Ľudovíta Hrušku, Martina Demjana, Ľubomíra Marka Jozefa Lauruského. Jozef Lauruský, Ľudovít Hruška sa predstavili vo výstavnom koncepte: 1.svetová vojna v regióne Snina (2014).

Fotografie z projektu Svedectvo spod Pľaše bol v roku 2016 nainštalovaný v interiéri i exteriéri zaniknutej obce Ruské ako poďakovanie tým, ktorí v dôsledku výstavby vodnej nádrže v Starine museli opustiť svoje domovy.

Súčasťou činnosti fotoklubu sú aj tematické fotografické plenéry (zväčša 3-dňové) s medzinárodným zastúpením, ktorých tvorivé výsledky boli pravidelne prezentované na profilových výstavách v priestore bývalého Vihorlatského osvetového strediska, od r. 2015 vo Vihorlatskom múzeu.

Fotoklub Reflex je svojimi aktivitami otvorený pre všetkých, ponúka svoju pomoc a radu záujemcom, pretože jeho členovia sú vnútorne zviazaní záujmom a nadšením, ktoré nepozná ohraničenie.

Viac na: www.fotoklubreflex.sk



AUTOR : Mária Mišková



Verzia pre tlač
20.09.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)