Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Výstava Ja, pútnik sa presunula do kaštieľa v Stropkove

Projekt mapuje miesta mariánskeho kultu v slovensko-poľskom pohraničí

Výstava Ja, pútnik sa presunula do kaštieľa v Stropkove

STROPKOV. Od 12. januára je v Stropkove sprístupnená výstava diel pod názvom Ja, pútnik. V neďalekom farskom kostole sa nachádza známe miesto mariánskeho kultu - Oltár Panny Márie Škapuliarskej. V kaštieli je vystavených spolu 10 obrazov od siedmich autorov z Poľska, Ukrajiny, Rumunska, Ekvádoru a zo Slovenska. Putovnú výstavu, ktorá bola zatiaľ nainštalovaná v knižnici v Starej Ľubovni, videlo viac ako 700 návštevníkov. Ako potvrdila riaditeľka knižnice Ivana Šipošová, „o výstavu bol veľký záujem zo strany verejnosti.“

Obrazy vznikli počas umeleckého sympózia v Prešove, jednej z aktivít medzinárodného projektu Svätomariánska púť („Svetlo z východu“). Ide o spoločný projekt 13 partnerov z Poľska a zo Slovenska, pričom ako vedúci partner vystupuje Prešovský samosprávny kraj.

Jeho hlavným cieľom je dobudovať infraštruktúru na vybraných pútnických miestach na slovensko-poľskom pohraničí - Levoča, Ľutina, Litmanová, Gaboltov, Stara Wies, Kalwaria Paclawska, Krosno a Debowiec.

Keďže ambíciou projektu je ponúknuť nový produkt cestovného ruchu, inšpirovaný najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela, Podkarpatské vojvodstvo v minulom roku pripravilo pre touroperátov návštevy rôznych pútnických miest mariánskeho kultu na slovensko-poľskom pohraničí. Zástupcovia cestovných kancelárií sa v rámci propagácie projektu zoznámili s miestami mariánskeho kultu v Sanoku, Hyžnom, Starej Vsi, Krosne, Kalvárii Paclavskej, Debovci, ale tiež v Gaboltove, Bardejove i Ľutine. Okrem touroperátorov zorganizovalo vojvodstvo i študijnú cestu pre partnerov projektu. Tí navštívili pútnické miesta, ktoré sú súčasťou projektu, ale zároveň ďalšie pútnické miesta mariánskeho kultu.

S mimoriadnym úspechom sa v auguste minulého roku stretol aj workshop písania ikon v etnografickom parku skanzenu v Múzeu v meste Sanok. Spolu desať ikon sa stane súčasťou putovnej výstavy, ktorá je aktuálne nainštalovaná v kaštieli v Stropkove. V Stropkove bude výstava sprístupnená do 5. februára. Následne ju uvidia návštevníci vo Vranove nad Topľou, v Bardejove a neskôr sa presunie do Podkarpatského vojvodstva, do Rzesowa.

Vlajkový projekt Svätomariánska púť (“Svetlo z východu“) s rozpočtom 4 milióny eur je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020.

Rozpočet pre slovenskú stranu presahuje 2,1 milióna eur.






AUTOR, FOTO : Veronika Fitzeková, koordinátorka projektu


Verzia pre tlač
16.01.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)