Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Záchraňujú interiérovú výzdobu kaštieľa vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Pôvodné dvere z konca 18. storočia boli vyrobené zo smrekového dreva

Záchraňujú interiérovú výzdobu kaštieľa vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

HUMENNÉ. Popri reštaurovaní obrazov na plátne v Izbe uhorských kráľov v južnej časti kaštieľa v Humennom, pokračuje Vihorlatské múzeum v Humennom reštaurovaním dverí v historickom objekte.

Dvere sa nachádzajú v najcennejšej časti kaštieľskeho interiéru, ktorý tvorí komplex miestnosti s iluzívnymi nástennými maľbami z konca 18. storočia.

Dobové zdobené dvere  dotvárajú celkový výzor unikátnej výzdoby interiéru šľachtického sídla z  obdobia klasicizmu.Štvoro zo siedmich dverí v historickom objekte kaštieľa  boli reštaurované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Pôvodné dvere z konca 18. storočia boli vyrobené zo smrekového dreva. Obojstranne zdobenédvere sú rozdelené na štyri obdĺžnikové polia s vyrezávanýmifestónmi(z lipového dreva) a dvoma štvorcovými poľami s rozetou.  Dvere sú vysoké 220 cm, široké 106 cm. Zárubneširoké 20 cm sú jednoduché, festónová výzdoba  po obvode sa nachádza iba na jednej strane pri východe z miestnosti. Zdobené dvere vznikli súčasne s nástennými maľbami ako interiérová výzdoba realizovaná podľa dobovej módy rodom Csáky (vtedajší majitelia).  Súčasné reštaurátorské práce na obnove historických dverí  prebiehajú v ateliériakademického  sochára Martina Kutného v Bardejove. V prvom kroku reštaurátorských zásahov boli  odstránené  sekundárne premaľby a tmely, bol vytmelenýpoškodený povrch a vyhotovené chýbajúce časti výzdoby. Farebne zjednocujúca úprava zreštaurovaného povrchu a výmena kovania na dverách prinavrátili dverám ich pôvodnú historickú podobu.

V konečnej fáze reštaurátorských zásahov dôjde k obnove zárubní a osadeniu dverí, ktoré tak dotvoria ucelený priestor k už zreštaurovaným kaštieľskym miestnostiam.Výnimočnosť tohto,  doterajších a plánovaných reštaurátorských zámerov Vihorlatského múzea v Humennom spočíva v záchrane jedinečnej interiérovej kaštieľskej výzdoby historického objektu kaštieľa v Humennom.







AUTOR : PhDr. Ivana Strakošová, Vihorlatské múzeum v Humennom

FOTO : archív Vihorlatského múzea v Humennom


Verzia pre tlač
18.12.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)