Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Zemplínske slávnosti v Michalovciach majú 60 rokov

Už počas tohto víkendu, od piatku 9. augusta do nedele 11. augusta, je pre vás pripravený bohatý program plný spevu a tanca

Zemplínske slávnosti v Michalovciach majú 60 rokov

MICHALOVCE. Zemplínske slávnosti sú už 60 rokov súčasťou kultúrneho života v našom meste. Už šesť desaťročí sa tento festival teší priazni tisícok folkloristov, divákov i návštevníkov nášho mesta. Veríme, že počas troch dní oslávime jeho okrúhle jubileum veľkolepo.

Už počas tohto víkendu, od piatku 9. augusta do nedele 11. augusta, je pre vás pripravený bohatý program plný spevu a tanca. Zemplínske slávnosti odštartujeme v piatok o 17.00 hod. Privítankou na tribúne na Námestí osloboditeľov. Súčasne s ňou môžete od 17.30 hod. stretnúť na Hollého ulici, v úseku od okružnej križovatky so sochou Zemplínčanky smerom do centra mesta sprievod folkloristov. V tomto sprievode budú folklórne súbory Zemplín, Jurošík, Svojina i zahraničný folklórny súbor Ardelaul z Rumunska. Folkloristi vás budú aj ním pozývať na Zemplínske slávnosti veriac, že ich pozvanie prijmete.

Po slávnostnom otvorení jubilejného 60. ročníka Zemplínskych slávností, ktoré bude o 18.15 hod., si od 19.30 hod. budete môcť vypočuť muzikálové piesne v programe Maľované na skle v podaní Divadla Drak. Po tomto vystúpení sa o 20.30 hod. môžete tešiť na cimbalovú šou Cimbal Brothers. Bodku za piatkovým programom urobí o 21.15. hod domáci Folklórny súbor Zemplín vystúpením pod názvom Vo svojej kráse.

V sobotu dopoludnia sa vám od 10.00 hod. predstavia okolité dedinské folklórne skupiny v programe Zo zemplinskich valalov. Popoludnie, od 15.00 hod. do 17.00 hod., bude tradične patriť Karičke. Príďte si ju zatancovať aj vy. Stačí sa zaregistrovať a pripojiť sa k tancujúcim folkloristom i nefolkloristom okolo Fontány lásky na námestí.

O 17.00 hod. na tribúne vystúpia folklórne skupiny, ktoré vám ukážu ako vyzeral Robotni tizdzeň na valaľe. Rómskymi tancami sa divákom od 18.00 hod. predvedú deti zo Základnej školy v Pavlovciach nad Uhom, Folklórny súbor Zemplín a Folklórny súbor Svojina v programe Amaro kheliben. Zahraniční hostia, Detský a mládežnícky folklórny súbor Holúbek z Českej rebupliky a Folklórny súbor Ardealul z Rumunska pozdravia Michalovčanov i návštevníkov nášho mesta svojím vystúpením o 18.45 hod. Víťaz folklórnej show Zem spieva, Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, vystúpi na našej tribúne o 19.30 hod.

Novinkou a príjemným prekvapením jubilejného ročníka pre vás všetkých bude prehliadka vývoja krojov z regiónu Zemplín pod názvom Odetí v kroji. O 20.30 hod. sa vám počas nej predstavia folklórne súbory Zemplín, Svojina, Jurošík, skvelá Mišena Juhász a ďalší.

Pomyselnú bodku za sobotňajším programom urobí ďalší domáci michalovský folklórny súbor Jurošík.

Program slávností bude pokračovať aj v nedeľu. Začne sa svätou omšou v rímskokatolíckom Kostole narodenia Panny Márie za účasti folkloristov. Popoludní o 16.00 hod. je priestor vyhradený pre detské folklórne súbory Holúbek, Jurošík, Zemplínik, Lipovček. Veríme, že v tento deň deti potešia pestré tvorivé dielne i nafukovanie balónov do rôznych podôb.

Tanečné osobnosti Zemplína a cimbalovú muziku si budete môcť pozrieť a vypočuť v programe Pri hudakoch od 18.00 hod. Záverečný galaprogram 60. ročníka Zemplínskych slávností sa začne o 19.00 hod.

Príďte aj vy medzi nás a nájdite si v  bohatom trojdňovom programe jubilejného 60. ročníka folklórneho festivalu spevu a tanca to svoje.

Na záver jedno prekvapenie. V tomto roku si celý program budete môcť pozrieť aj na veľkoplošnej obrazovke.

Tešíme sa na vás!



ZDROJ : Ing. Iveta Palečková, MsÚ Michalovce

FOTO : MiMa


Verzia pre tlač
09.08.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)