Domov AKTUÁLNE > Šport

Atlétky z Humenného sú majsterkami Slovenska

Majstrovstvá Slovenska v cezpoľnom behu v Dudinciach boli pre 1. Atletický klub nadmieru úspešné

Atlétky z Humenného sú majsterkami Slovenska

HUMENNÉ. Dvanásť členná výprava na dvoch autách sa vydala na tristo päťdesiat kilometrov do južných Dudiniec. Poďakovanie patrí kamarátom a zmámim za čas, ktorý trávili sobotný deň na ceste a pretekoch /Petrovi Behunovi/ a za pomoc s dopravou /jedno auto zapožičal Jozef Kakuta/.

Majstrovstvá Slovenska v cezpoľnom behu v Dudinciach boli pre 1. Atletický klub nadmieru úspešné.

Humenčanky v súťaži družstiev sa stali majsterkami Slovenska. Prvýkrát v histórií humenskej atletiky, ktorá sa datuje od novodobej Slovenskej republiky.

Staršie žiačky bežali na 1600 m v zložení Ivana Švigárová, Petra Frivaldská a Ema Cipková. Ivana skončila na siedmom mieste, Petra v tesnom závese na deviatom mieste a Ema dobehla zo štyridsať pretekárok na dvadsiatom siedmom mieste. Celkový súčet v upravenom poradí bol 14, jedno umiestnenie ich posunulo na prvé miesto. Aj preto dievčatá dostali príkaz nevzdávať sa a bojovať do konca a prebehnúť čo najviac pretekárok. Za našimi dievčatami skončili atletický klub Bojničky a ŠK Skalica.

Mladšie žiačky bojovali na 1000 m trati o pódiové umiestnenie. No štvrté miesto bolo malým sklamaním. Natália Bobaľová skončila na dvanástom mieste. Jana Mihaľková skončila osemnásta, Bianka Polovková skončila na dvadsiatom druhom mieste a Michaela Černegová skončila na tridsiatom šiestom mieste. Do poradia družstiev sa započítavali prvé tri pretekárky a dievčatám stupne ušli o štyri umiestnenia so súčtom bodov 35. Skalica, Čadca a Kysucké Nové Mesto boli pred nami, aj taj ich štvrté miesto bolo veľmi dobré v Slovenských pomeroch. V družstvách a jednotlivcoch nám chýbali sestry Ivančové, Miška a Tamara. Súčasne prebiehali vrcholné preteky v kanikrosse a to majstrovstvách Sveta a Európy, kde dosiahli popredné miesta a stali sa majsterkami vo svojich kategóriách. Miška by dievčatám pomohla na stupne víťazov a Tamara možno by útočila tak isto na popredné miesta.

Starší žiaci na trati s 2000 m bojovali len v jednotlivcoch. Arthur Kassay dobehol na 25. mieste a Daniel Olej skončil na 38. mieste. Päťdesiat pretekárov bolo krásnou vizitkou práce Slovenskej reprezentácie a klubov na Slovensku.

Teší ma ako reprezentačného trénera U 16, že sa Slovenskej atletike posúva a darí sa jej zvyšovať členská základňa v jednotlivých klubov a tým pádom prichádza viac pretekárov do jednotlivých kategórií v rámci súťaži SAZ. Naši atléti sa zúčastňujú významných podujatí na území Slovenska a reprezentácie v zahraničí. Vyvrcholením bolo aj vyhodnotenie atléta roka v Bratislave v hoteli NH Bratislava Gate One, kde sme sa dostali a zažili krásne chvíle v spoločnosti ľudí z brandže s Tomášom Matuščákom členom 1.Atletického klubu Humenné, účastníkom majstrovstiev Európy do 18 rokov v Maďarskom Gyori. Od predsedu Slovenského olympijského výboru pána Antona Siekela a prezidenta SAZ pána Petra Korčoka sme sa dostali k otvorenia a zvukovú atmosféru nám spríjemňovala Simona Martausová, myslím aj humornú. Spoločné foto s Jánom Volkom – Slovenským rekordérom na 60, 100, 200 m, medailistom z Európskych podujatí a a super človekom, ukončilo utorkové vycestovanie do Bratislavy.

AUTOR, FOTO : Mgr. Marek Lučka – štatutár a tréner 1.AK Humenné, reprezentačný tréner SAZ - U16


Verzia pre tlač
01.12.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)